Vardistu so potrojili kazen za posilstvo hčere

Vesna Lovrec Vesna Lovrec
11.04.2022 06:00

Mariborsko sodišče je na ponovljenem sojenju zoper 54-letnika odločilo, da dejanje, ki ga je storil svoji hčeri, ni bilo spolna zloraba slabotne osebe, ampak posilstvo. Obsodilo ga je na tri leta in deset mesecev zapora.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sodišče je poleg krivde obtoženega odločilo, da se mu podaljša pripor do pravnomočnosti sodbe.
Andrej Petelinšek

Ekspresno hitro se je končalo ponovljeno sojenje zoper 54-letnega Mariborčana, vidnega člana samooklicana Štajerske varde, po katerem je padla obtožba, da je lansko pomlad posilil svojo odraslo hčer. Lani je sodnica Tanja Rot očitek posilstva prekvalificirala v spolno zlorabo slabotne osebe in ga obsodila na leto in dva meseca zapora, a so višji sodniki presodili, da je sodbo treba razveljaviti po uradni dolžnosti, saj da je bila preslabo obrazložena, njen izrek pa sam s seboj v nasprotju.

Primer je morala prevzeti druga sodnica

Senat višjih sodnikov je primer vrnil na prvo stopnjo s poudarkom, da naj se spis dodeli drugemu sodniku. Prevzela ga je sodnica Maša Blažeka in v uvodu sojenja enako kot njena predhodnica odločila, da je treba proces zaradi občutljivosti primera in predvsem zaščite oškodovanke zapreti za javnost. Kaj so podrobnosti očitkov in kako se je 54-letnik zagovarjal, tako uradno še vedno ni znano, neuradno pa smo že poročali, da se je domnevni dogodek zgodil aprila lani, po protestnem shodu v Mariboru, na katerem je hči obtoženega spremljala v skupini ljudi, ki je nasprotovala vladnim ukrepom za zajezitev širjenja koronavirusne bolezni. Mariborčanka je policiji prijavila, da jo je oče po protestu povabil domov, ji ponudil alkohol in jo posilil. Policisti so mu odvzeli prostost, moral je v pripor.

Obtoženi po naših podatkih policiji in preiskovalnemu sodniku spolnega odnosa z oškodovanko ni zanikal, vendar je zatrjeval, da je bil odnos sporazumen. Pri tem je vztrajal tudi na sojenju, ki ga je sodnica Rotova pričela lanskega avgusta. Dva meseca kasneje je presodila, da je očitek o posilstvu pretiran, ni pa ga krivde za spolno dejanje povsem oprostila. Kot rečeno, je očitek o posilstvu prekvalificirala v spolno zlorabo slabotne osebe in ga obsodila na leto in dva meseca zapora. Presenetila je tudi z odločitvijo, da sme Mariborčan iz pripora, saj da pri njem ne obstaja ponovitvena nevarnost. Vendar na prostosti ni ostal dolgo. Šest dni po izpustitvi so ga na domu obiskali policisti in mu vročili odredbo sodišča, da se mora vrniti za zapahe, saj so višji sodniki ugodili pritožbi tožilstva, da pri nepravnomočno obsojenem še vedno obstaja ponovitvena nevarnost. Tožilstvo je v pritožbi svojo zahtevo utemeljevalo z nekim stavkom, ki ga je 54-letnik izrekel na obravnavi. Kaj so bile njegove besede, zaradi katerih se je posumilo, da bi lahko dejanje ponovil, je pred javnostjo zaradi tajne obravnave ostalo skrito.

Tožilec je terjal štiri leta in pol zapora

Ponovljeno sojenje zoper vardista je sodnica Maša Blažeka pričela v sredini marca. Nosilec obtožnice, tožilec Tilen Ivič, je vztrajal pri prvotni obtožbi, torej da je 54-letnik svojo hčer posilil, ne pa zakrivil kaznivo dejanje spolne zlorabe slabotne osebe, obramba pa je zatrjevala, da obtoženemu ne gre očitati nič od tega. Sodnica je dokazni postopek sklenila v petek. Tako kot že na prvem sojenju je tožilec tudi tokrat v sklepni besedi predlagal, naj sodišče obtoženemu izreče kazen štiri leta in pol zapora. Sodnica Blažeka je ob upoštevanju vseh dokazov pritrdila tožilstvu, da je Mariborčan kriv posilstva, ni pa Iviču povsem sledila glede višine kazni. Odločila je, da je za obtoženega primerna kazen tri leta in deset mesecev zapora, kar pa je dober trikratnik kazni, ki jo je 54-letniku lanskega oktobra izrekla sodnica Rotova.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta