Vpletenim v TEŠ ni uspelo izločiti dokazov

Gordana Possnig Gordana Possnig
21.01.2022 20:00

Celjska sodnica Mojca Turinek je odločila o zahtevi za izločitev dokazov v procesu zoper obdolžene v primeru TEŠ.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Glede na obsežnost primera TEŠ datuma pričetka sojenja, ki bo razdeljeno v več sklopov, še ni mogoče napovedati.

Andrej Petelinšek

Pet mesecev po zadnjem predobravnavnem naroku na celjskem sodišču zoper obdolžene korupcije pri gradnji šestega bloka in obnovi petega bloka šoštanjske termoelektrarne je znana odločitev sodnice Mojce Turinek o zahtevi obrambe za izločitev dokazov. Sodnica je presodila, da zahteva ni utemeljena in svojo odločitev argumentirala na obsežnih 170 straneh. Po uradni dolžnosti pa je iz spisa izločila izjave Josefa Reisla, vodje prodaje elektrarn v družbi Alstom Power. Pričakovati je, da se bodo obdolženi zoper zavrnjeno zahtevo po izločitvi dokazov pritožili.

Dobre tri mesece, od sredine lanskega maja do konca avgusta, je potrebovala sodnica, da je opravila vse predobravnavne naroke zoper obdolžene v enem izmed najobsežnejših kazenskih procesov na Okrožnem sodišču v Celju. Na zatožni klopi v tem primeru sedi deset obtoženih in še dve pravni osebi. Tožilstvo jih bremeni zlorabe položaja in pranja denarja, skupaj naj bi bili zakrivili kar 24 kaznivih dejanj, Termoelektrarna Šoštanj pa je bila pri tem oškodovana za okoli 250 milijonov evrov, v obtožnici zatrjuje tožilstvo.

Krivdo v zadevi TEŠ so zavrnili prvoobtoženi nekdanji direktor TEŠ Uroš Rotnik, Bojan Brešar, vodja projekta TEŠ, lobist Peter Kotar, direktor podjetja CEE Boštjan Kotar, zaposleni v TEŠ Darko Weiss, Jožef Lenart in Miran Leban, Frank Lehmann, nekdanji izvršni direktor v družbi Alstom Power, Josef Reisel, vodja prodaje elektrarn v družbi Alstom Power, davčni svetovalec Darko Končan in podjetje Sol Intercontinental, d.o.o., v likvidaciji. Krivdo pa je priznala pravna naslednica družbe Alstom Power družba General Electric. S specializiranim tožilstvom je podpisala sporazum o priznanju odgovornosti in se dogovorila za denarno kazen v višini 23 milijonov evrov in plačilo 50 tisoč evrov sodnih stroškov. Vendar sodnica priznanja krivde še ni sprejela, saj o njem ne more presojati pred pravnomočnostjo sklepa o zavrnjeni zahtevi po izločitvi dokazov.

Glede na obsežnost zadeve datuma pričetka sojenja, ki bo razdeljeno v več sklopov, še ni mogoče napovedati. Za pravnomočni epilog postopka je sicer še veliko časa, očitki namreč zastarajo v letu 2028.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta