Vse več drznih tatvin: Največkrat tarče starejši s hišo na samem

Tamara Krivec, Dnevnik
30.06.2021 06:00
Starejši so velikokrat tarče prevarantov, poudarjajo na policiji, kjer že dlje časa opozarjajo na vse več drznih tatvin iz hiš. Prejšnji teden so jih več ugotovili na območju Policijske uprave Ljubljana.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Hišo naj stanovalci zaklenejo vsakič, ko jo zapustijo, četudi stopijo samo za vogal," svetujejo policisti. Foto: PROFIMEDIA
Profimedia

Policisti so zadnje mesece večkrat opozorili na naraščanje števila drznih tatvin iz hiš, v katerih sami živijo ali pa večji del dneva sami preživijo starejši. Opozorila ne zaležejo. "Opažamo, da so ljudje še vedno premalo previdni in pozorni na neznance, ki prihajajo na njihove domove in jih nagovorijo," pravijo ljubljanski policisti. Prejšnji teden so nepridipravi udarili v Logatcu, Domžalah, Trbovljah in na Vrhniki, kjer so se svojih žrtev lotili na podoben način. "Neznan storilec je starejšo žensko na domu zamotil s pogovorom o izvedbi telekomunikacijskih storitev, drugi storilec je medtem pregledal hišo in iz nje ukradel nakit," so sporočili iz Policijske uprave Ljubljana. Običajno delujejo v paru ali pa jih na kraj zločina pride še več, osredotočijo se na denar in nakit. Prevaranti starejše lažje in hitreje zmedejo, običajno udarijo dopoldne, ko je velika verjetnost, da bodo sami doma, četudi sicer ne živijo sami. Za tarče vzamejo hiše na samem, objekt ​predtem povečini tudi opazujejo in se dobro pripravijo.

​Eden ga zamoti, drugi okrade

"Starejše občane zavedejo na pretkan in prefinjen način. Odpeljejo jih iz hiše, morda samo za vogal, stanovalci pa pozabijo za seboj zakleniti vrata," modus operandi nepridipravov opiše višja kriminalistka specialistka Mirela Ćorić iz sektorja kriminalistične policije PU Ljubljana. Medtem ko žrtev in eden od prevarantov klepetata stran od vhodnih vrat, pajdaš v lovu za dragocenostmi preiskuje notranjost hiše. Najraje imajo denar in nakit, kar prav starejši večkrat shranjujejo doma. Ker starejši občani včasih nimajo dostopa do medijev, obenem pa ne spremljajo dogajanja na spletnih družbenih omrežjih, policija prosi za pomoč njihove otroke, vnuke ali sosede. "Govorite z njimi, opozorite jih na način delovanja nepridipravov. Povejte jim, naj nikar ne zaupajo neznancem," še svetuje kriminalistka Ćorićeva.

Tatovi se običajno izdajajo za delavce različnih gradbenih, telekomunikacijskih, vzdrževalnih, elektro podjetij, ki tarčam zagotavljajo, da so na njihov dom prišli po službeni dolžnosti bodisi pod pretvezo sanacije okoli hiše bodisi zaradi kopanja jarkov ali kakšnega drugega servisa, včasih tudi "odkupujejo staro železo". A podjetja tovrstna dela običajno najavijo vnaprej, zaposleni imajo pri sebi službeno izkaznico, na dom pa pridejo z avtomobilom, na katerem je ime podjetja. Prevaranti tega nimajo, pripeljejo pa se z navadnim, neoznačenim vozilom.

​Bolje pogovor na daljavo

Ljudi, ki pridejo k občanom na dom nenapovedano in katerih ne poznajo, naj imajo občani ves čas pod nadzorom, naj jih tudi ne vabijo v hišo. Z njimi se lahko pogovorijo kar skozi okno ali z balkona. "Hišo naj zaklenejo vsakič, ko jo zapustijo, četudi stopijo samo za vogal," svetujejo policisti. Neznancem naj tudi ne dajo vedeti, da so sami doma. Obenem naj bodo pozorni na to, kako ti govorijo, kako so oblečeni, ali na kakšno njihovo posebnost, če jo zaznajo, podobno naj si poskusijo zapomniti tudi znamko in barvo avtomobila, morebiti si zapišejo še registrsko tablico. A kljub previdnosti lahko kdo postane žrtev kaznivega dejanja. V takih primerih je treba takoj obvestiti policijo na številko 113 ali podati prijavo na najbližjo policijsko postajo. Na može postave pa naj se obrnejo tudi tisti, ki v okolici opazijo osebe, ki ne sodijo tja, se sumljivo vedejo, opazujejo hiše in se umaknejo, ko jih hočejo nagovoriti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta