Začetek sodnih počitnic: Razpisane le nujne zadeve

Elizabeta Planinšič Elizabeta Planinšič
15.07.2024 17:22

Na sodiščih so se danes začele sodne počitnice, ki bodo trajale do 15. avgusta.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Med nujnimi so tudi priporne zadeve. 
Andrej Petelinšek

V tem času bodo sodne dvorane večinoma samevale, vendar delo ne bo povsem zastalo, saj bodo sodišča obravnavala nujne zadeve. Med njimi so predvsem priporne zadeve.

V času sodnih počitnic sodišča ne vročajo sodnih pisanj, prav tako ne tečejo procesni roki, temveč odločajo le o nujnih zadevah. Med slednje sodijo preiskave in sojenja v kazenskih zadevah, ko so obdolženci priprti, in postopki v zvezi z izvrševanjem kazni zapora. K nujnim zadevam se prištevajo tudi nepravdne in izvršilne zadeve v zvezi s pridržanjem oseb v psihiatričnih ustanovah, zadeve po zakonu, ki ureja preprečevanje nasilja v družini, ter izvršilne zadeve v zvezi s postopki za varstvo koristi otrok.

Nujne zadeve so tudi postopki v zadevah zavarovanja, spori za objavo popravka objavljene informacije, popisi zapustnikovega premoženja ter zadeve prisilne poravnave in stečaja. Nemoteno bo potekalo tudi vlaganje zemljiškoknjižnih predlogov in vlaganje predlogov za izvršbo. V času sodnih počitnic lahko sodišča sicer odločajo tudi o nenujnih zadevah, vendar le, če s tem soglašajo vse stranke. Čas uradnih ur na sodiščih ostaja nespremenjen. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta