Zadeva TEŠ: preiskava je končana

Gordana Possnig Gordana Possnig
27.06.2019 16:23

Obsežno gradivo, ki obsega več kot 190 fasciklov oziroma s prilogami skoraj 70.000 strani, je sodišče že dostavilo specializiranemu tožilstvu. To mora zdaj odločiti, ali bo zoper osumljene vložilo obtožni akt

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

S celjskega okrožnega sodišča so sporočili, da so zaključili kazensko preiskavo v zadevi domnevnih nepravilnosti v zadevi Termoelektrarne Šoštanj. Zbrano gradivo, ki obsega več kot 190 fasciklov oziroma skupaj s prilogami skoraj 70.000 strani (pretežno tiskanih na dveh straneh, kar pomeni dejansko še enkrat toliko listin), je sodišče danes dostavilo Specializiranemu državnemu tožilstvu v Ljubljani, kjer se bodo odločili ali za vložitev obtožbe ali za odstop od pregona.
Sodna preiskava se je tako končala le nekaj dni prej kot v štirih letih in osmih mesecih po odmevnih aretacijah, ki so potekale 4. novembra 2014. Takrat so zaradi sumov domnevnih nepravilnosti pri gradnji šestega bloka šoštanjske termoelektrarne aretirali tri ljudi: nekdanjega prvega moža TEŠ-a Uroša Rotnika, borznega posrednika Bogdana Pušnika in davčnega svetovalca Darka Končana. Trojico so obremenili za pranje denarja.

 

​Kriminalisti so z zbiranjem informacij pričeli konec leta 2010, junija 2012 so potekale prve hišne preiskave. Kriminalisti so tedaj na domu prvič obiskali Uroša Rotnika ter podjetnika Petra Kotarja, ustanovitelja družb CEE in SOL Intercontinental. Oktobra 2014 so kriminalisti v zvezi s TEŠ kazensko ovadili deseterico, sumili so jih zlorabe položaja. Tedaj je bilo ovadenih osem ljudi iz Slovenije in dva iz tujine, ki naj bi bili od februarja 2006 do januarja 2007 sodelovali ali pomagali pri sklenitvi pogodbe za rekonstrukcijo opreme bloka 5 v skupni vrednosti skoraj dveh milijonov in pol. Osumljeni naj bi bili tujemu dobavitelju in z osumljenci povezani gospodarski družbi iz Ljubljane za navidezno svetovanje pridobili premoženjsko korist v vrednosti 365 tisoč evrov.
Drugi očitek sega v obdobje od avgusta 2006 do oktobra 2009, ko naj bi bili sklenili pogodbo za gradnjo bloka 6. Na podlagi javnega razpisa so tujemu dobavitelju pridobili posel za dobavo tehnološke opreme v skupni vrednosti sprva 654 milijonov evrov. S tujim dobaviteljem so sklenili več zavez oziroma pogodb ter javno naročilo, katerega skupna vrednost je narasla na milijardo in 18 milijonov evrov. Tujemu dobavitelju so, kot so tedaj povedali kriminalisti, tako omogočili slabih 285 milijonov evrov premoženjske koristi, za kolikor je bila oškodovana TE Šoštanj. Opremo je Tešu dobavil francoski Alstom.
Trojico aretiranih novembra 2014, Rotnika, Pušnika in Končana, pa so policisti sumili pranja denarja, pridobljenega s storitvijo kaznivih dejanj zlorabe položaja ali pravic pri nabavi tehnološke opreme za Teš. Tako naj bi si bil Rotnik med letoma 2007 in 2013 nezakonito pridobil za več kot 870 tisoč evrov provizij za obnovo petega in šestega bloka Teša. Denar naj bi bil pridobil z zlorabo uradnega položaja ali pravic med letoma 2006 in 2009. To naj bi bile provizije Alstoma, ključna oseba pri teh poslih pa naj bi bil Peter Kotar, svetovalec nekdanjega prvega moža Teša pri poslih med Tešem in Alstomom. Kotarjevo podjetje SOL Intercontinental naj bi bilo namreč dobilo več kot tri milijone evrov provizije. Rotnik naj bi bil od Kotarja dobil 870 tisoč evrov v gotovini, to pa kasneje skušal oprati prav s pomočjo Pušnika in Končana.
Sicer pa je na dolgotrajno preiskavo na celjskem sodišču letelo precej kritik, nekdanji prvosodni minister Goran Klemenčič je zaradi dolgotrajnosti postopka zahtegal poročilo celjskega višjega sodišča.Ugotovljeno je bilo, da je krivec za to sodišče in ne tožilstvo ali kriminalisti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta