Zaporne kazni za ravs pred kočevsko banko

Tamara Krivec, Dnevnik
17.03.2022 16:08

Z obsodilnimi sodbami se je končal proces zoper šesterico, vpleteno v množični pretep oktobra predlani, ko so v vrsti pred kočevsko banko pele pesti, letele klofute in brce, povrhu pa je v skupino čakajočih še zapeljal avto.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Z izjemo Tatjane Grm, ki ji je sodišče odredilo pogojno kazen, bodo preostali sodelovanje v pretepu plačali z zaporom.
Tomaž Skale

Veliko dela je imel tričlanski senat s predsednico Katarino Gabrijel Muhič na čelu z ugotavljanjem dejanske resnice, kaj se je tistega oktobrskega dne predlani zares dogajalo pred Deželno banko Slovenije v Kočevju. V vrsti za izplačilo varstvenega dodatka sta se namreč zaradi starih zamer zravsali romski družini. Vsaka je imela svojo različico dogodkov, a je tožilstvo bolj verjelo poškodovanim kot napadalcem, ki so odnesli celo kožo. Krivdo so vsi zanikali. Največ, na leto in sedem mesecev zapora, je bil obsojen Miloš Grm (znan tudi kot Bajsi), ki je z debelo leseno palico zamahnil proti glavi Roberta Bartola (kličejo ga Pišo) iz "nasprotnega" tabora in mu zlomil roko, a je to storil v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti. Poleg povzročitve hude poškodbe je kriv še treh kaznivih dejanj nasilništva. Z letom in tremi meseci zapora jo je odnesel Bartol, in sicer za povzročitev splošne nevarnosti, saj je, potem ko je na tleh videl poškodovanega sina Žigo in nad njim več napadalcev, s volkswagnom polom zapeljal v gručo ljudi in trčil v poslopje banke. V ključnem trenutku je tudi on deloval povsem impulzivno in bil bistveno zmanjšano prišteven. Sodišče je obema odpravilo hišni pripor. Bartol je s priporom in hišnim priporom skorajda že odslužil kazen, Grmu je ostal samo še manjši del. Na leto in dva meseca zapora je bil obsojen tudi njegov oče Miloš Kovačič, sicer že večkrat predkaznovan, njegova mama Tatjana Grm jo je odnesla z osmimi meseci pogojne kazni (s preizkusno dobo dveh let), sestri Nastji Grm je sodišče naložilo šest mesecev zapora, njenemu partnerju Niku Šarkeziju pa deset mesecev zapora. Tožilstvo je sicer zahtevalo občutno višje kazni.

Začetek spora sega v pomlad 2019, ko naj bi bili Žiga Bartol, Klara Kovačič in še nekaj oseb Grmove napadli s koli in sekirami, zaradi česar naj bi celo imeli prepoved približevanja. A so se oktobra lani pač znašli v isti vrsti pred kočevsko banko. Beseda je dala besedo, postajalo je vse glasneje, kmalu so zmerljivke zamenjale klofute in brce. Sprva se je razplamtelo med ženskami - Tatjana in Nastja sta Klaro vlekli za lase, dobila je tudi nekaj udarcev od moških, zlomili so ji zob. Potem so obkrožili Žigo Bartola, glavno tarčo napada. Po udarcu v glavo je padel na tla, pred brcami ga je skušala zavarovati mama tako, da je legla nanj, a jih je "fasala" tudi sama. Ko jo je nekdo z ostrim predmetom udaril v nos, so jo zvlekli stran, nato pa je sledila druga runda napada na Žigo. Takrat se je v borbo vmešal njegov oče Robert Bartol, ki je slučajno peljal mimo. "Ko sem videl, da na tleh leži moj sin in da ga pretepajo, se mi je naredila tema. Šele potem sem videl, da sem se zaletel v banko," je razlagal. Po oceni psihiatra je šlo za impulzivno reakcijo v bistveno zmanjšano prištevnem stanju. Po tleh je zbil Tatjano Grm in še dva, ki sta se znašla na tistem mestu. Narazen jih je uspelo spraviti šele policiji, celotno dogajanje pa je trajalo okoli petnajst minut.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta