Zažgal ženo in se skril pri materi. Sodišče ga je obsodilo na 23 let zapora

Damijana Žišt
08.11.2021 19:34

Martin Zaviršek je do konca sojenja vztrajal, da žene ni umoril, ampak je šlo za nesrečo. Sodišča s svojo zgodbo ni prepričal

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Martin Zaviršek se je  vsem, predvsem sinovoma in ženinim sorodnikom, opravičil. Foto: Robert BALEN

 

Robert BALEN

"Globoko in iz srca obžalujem, da se je zgodila takšna tragedija. Vsak dan se sprašujem, kako je do nje prišlo, ko pa smo bili tako zelo srečni. Skušal sem narediti vse, da bi zaščitil našo družino, potem pa se je zgodilo to. Natašo sem ljubil, vedno jo bom. Nataša, pogrešam te, počivaj v miru. Vem, da veš, da je bila to nesreča," je v sklepni besedi danes jokal 48-letni Martin Zaviršek iz okolice Grosupljega, obtožen umora svoje žene Nataše Zaviršek, a sodišča ni prepričal. Sodni senat pod predsedovanjem Davida Šperjaka je presodil, da se tragedija ni zgodila po nesreči, ampak je šlo za naklepni umor na grozovit način, zaradi česar je Zavirška obsodil na 23 let zapora. Sodišče mu je do pravnomočnosti podaljšalo pripor in mu naložilo plačilo odškodnine v višini nekaj čez 3000 evrov. Takšen je bil zahtevek zavarovalnice, pri kateri je bil zavarovan avtomobil pokojne, ki ga je obtoženi v zločinu poškodoval. Če bo sodba obstala, bo moral Zaviršek plačati tudi sodne stroške. "Prejemali ste relativno visok dohodek pred dejanjem," je obtoženega spomnil sodnik.

Ni sprejel odgovornosti za storjeno

Družinska tragedija se je zgodila lanskega 12. avgusta okoli 21. ure na dvorišču hiše v Mali Račni 17 v okolici Grosupljega. Zaviršek je ženo po vsem telesu polil z vnetljivo tekočino in jo nato vžgal. Nesrečna ženska je bila opečena po 70 odstotkih telesa, ogenj ji je hudo poškodoval tudi notranje organe. Boj za svoje življenje je izgubila 26. avgusta.

Tožilka Špela Brezigar je za Zavirška terjala kazen 27 let zapora. "Dejanje je storil na grozovit način in iz brezobzirnega maščevanja, iz ljubosumja, ker je oškodovanka imela novega intimnega partnerja. Nobene odgovornosti za storjeno ni prevzel, dejanje še danes zanika in ga skuša opravičiti s spletom nekih nesrečnih okoliščin," je utemeljila tožilka. Obtoženčev odvetnik Mitja Palčič pa je menil, da je treba Zavirška oprostiti, češ da dejanja ni načrtoval in da se je zgodila nesreča.

"Ne dopusti, da moja ljubezen preide v sovraštvo, bojim se sam sebe," je bilo eno zadnjih SMS-sporočil, ki jih je obtoženi na dan umora napisal svoji ženi. "To sporočilo nakazuje na vaš motiv, da se ženi maščujete, ker si je našla novega intimnega partnerja, za katerega ste vedeli. Ko ste tisti dan doma našli listek z njegovim imenom, ste poklicali ženo v službo in od nje zahtevali, naj pride domov in pojasni, zakaj se še vedno druži z moškim, za katerega naj bi vam bila povedala, da se ne druži več z njim. Med vajino komunikacijo, tudi prek SMS-sporočil, ste ji napovedali, da se ji bo nekaj hudega zgodilo, ko bo prišla domov. Sodni senat ocenjuje, da ste dejanje storili na grozovit način. Ženi ste želeli preprečiti, da bi po prepiru, ki sta ga sicer po vaših trditvah zgladila, ko je usodnega večera prišla domov, odšla k prijateljici v Kočevje. Zato ste avtomobil polili z bencinom, vendar ste večino bencina zlili na ženo. Ali ste si prižgali cigareto, kot trdite, ker ste bili nervozni, že po tistem, ko ste polili bencin, sodišče ni moglo ugotoviti, ker cigaretnega ogorka preiskovalci niso našli. Dejstvo pa je, da ste prižgali vžigalnik, zato je bencin na vaši ženi začel goreti. Ko je gorela, ji niste pomagali. To ste na sodišču skušali opravičiti z besedami, da ste bili v šoku in da ste zato zbežali, da ste želeli umreti. Bili ste gasilec, sodelovali ste pri gašenju mnogih požarov, zato ne gre verjeti vašemu zagovoru, da se bili v šoku, ko je žena gorela in ji niste pomagali oziroma da ste zato zbežali. Vaša dejanja po dogodku, predvsem pa, da ženi niste pomagali ali vsaj poklicali pomoči ter da ste zbežali in so vas našli čez dva dni pri vaši materi, kažejo na vaš naklep ženi vzeti življenje," je bil v izreku sodbe natančen sodnik Šperjak.

Reševalcem rekla, da moža ljubi in da on ni kriv

Štiri leta nižjo kazen od predlagane je sodni senat Zaviršku izrekel zato, ker mu ni bilo mogoče očitati, da je ženo umoril iz brezobzirnega maščevanja, kot je v obtožbi vztrajalo tožilstvo. "Želel se ji je maščevati, ker je imela drugega partnerja, to je res. Ni pa dokazov za brezobzirno maščevanje iz razloga, ker bi ga žena hotela zapustiti. Oškodovanki je bila družina, še posebej sinova, na prvem mestu. Zato so bile njene zadnje besede pričam in reševalcem, ki so prišli prvi na kraj dogodka, 'Poiščite Martina, ljubim ga, ni on kriv', izrečene zato, ker je skušala v javnosti ohraniti dober videz družine," je prepričan sodni senat. Njeni sorodniki in prijatelji namreč niso vedeli, da naj bi bilo kaj narobe med zakoncema, še posebej ne zadnje mesece, saj sta navzven vedno dajala videz srečne družine. Se je pa ena od oškodovankinih sester po tragediji spomnila dogodka, ko je Natašo videla žalostno in v stiski. Vprašala jo je, kaj je narobe, a ji je sestra rekla le, da ji mož nikoli ne bo dovolil oditi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta