Znanec obtoženih o prodaji orožja ni vedel povedati nič

Damijana Žišt Damijana Žišt
01.03.2022 15:21

Na nadaljevanju sojenja Lovru Smergutu in Ivanu Robežniku, obtožena sta kraje orožja iz ljubljanske trgovine 365 Plus, sodišče zaslišalo Radečana, ki je tudi sam v preteklosti storil kazniva dejanja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lovro Smergut in Ivan Robežnik zanikata vpletenost v krajo orožja iz trgovine 365 Plus v Ljubljani.
Tomaž SKALE/Dnevnik

"Obtožene poznam, najbolj Lovra Smerguta, z njim se poznam iz Radeč, saj sva oba od tam. Primoža Kupška iz Trbovelj sem spoznal v zaporu, najmanj poznam Ivana Robežnika, ki je tudi iz Trbovelj. Spominjam se dogodka, ko sva se Smergutom peljala v Ljubljano, da bi kupila nova mobilna telefona, na poti do Ljubljane pa naju je ustavila policija. V avtomobilu so policisti našli nekaj nabojev, ne vem, od koga so bili. Avto je vozil Smergut, saj jaz takrat še nisem imel izpita, šele zdaj ga delam," je pred sodnico Mileno Turuk, ki Smergutu in Robežniku sodi zaradi kraje orožja iz prodajalne 365 Plus v ljubljanskih Fužinah, pričal Leon Podlogar. Vlom v trgovino se je zgodil 8. januarja 2019. Tedaj so tatovi ukradli okoli 50 kosov orožja in druge vojaške opreme, med drugim celo dva bombometa. Sprva je z obtoženima na zatožni klopi sedel tudi Primož Kupšek, ki pa je kmalu po začetku kazenskega postopka priznal krivdo za tatvino orožja in se pogodil s tožilstvom. Zaradi tatvine orožja je dobil tri leta zapora, zaradi nedovoljenega prometa z orožjem poldrugo leto, ker pa je imel še nekaj drugih starih grehov (rop, poskus vloma in prikrivanje), je bil obsojen na enotno sedemletno zaporno kazen, ki jo prestaja na Dobu.

Način preživljanja obtoženih mu ni bil znan

Smergut in Robežnik na sodišču nista nikoli priznala, da bi sodelovala pri kraji omenjenega orožja, ki je po trditvah tožilstva najverjetneje končalo v Bosni in Hercegovini. Del ukradenega orožja in opreme, vrednih 22.500 evrov, je bilo v lasti družbe 365 Plus, del pa od odgovorne osebe v tej družbi, Gašperja Heybala, ki je bil s tatvino oškodovan za 18 tisoč evrov. Pričo Leona Podlogarja, ki je bil, tako kot obtoženi, v preteklosti tudi že obsojen, je tožilec Matej Peterca danes spraševal, ali mu je znano, kako so se obtožena in Kupšek v tistem času, ko se je zgodila kraja orožja, preživljali. "Ne, to mi ni znano. Jaz sem prišel 9. maja 2019 iz zapora, potem sem se nekajkrat družil s Smergutom in tudi Kupškom," je odgovoril tožilcu. Prav tako Podlogarju ni znano, ali so Smergut, Robežnik in Kupšek kdaj hodili v BiH, ne ve niti tega, ali so kdaj prodajali orožje. Podlogar je še povedal, da ga je Smergut ponavadi peljal s črnim audijem, "enkrat ali dvakrat pa tudi s cliom, ki je last Smergutove mame". Pričo Podlogarja javnost pozna kot enega izmed obtoženih za bombni napad v Dobruški vasi, v katerem sta leta 2005 umrli Rominji, česar pa je bil po več kot desetletje dolgem sodnem postopku na koncu pravnomočno oproščen. Na sodišče sta bili vabljeni še dve priči, a ju ni bilo, svoj izostanek sta opravičili. Sodišče pa je po Podlogarjevem zaslišanju predvajalo še posnetke ogleda s kraja dejanja.

Orožje v vrečah za krompir

Po trditvah tožilstva so se Kupšek, Robežnik in Smergut 8. januarja 2019 okoli 20. ure z renault cliom pripeljala v Ljubljano. Najprej so nekaj časa oprezali okoli prodajalne, nato je Kupšek, ko so ugotovili, da je "zrak čist", okoli 22. ure šel za prodajalno in se tako izognil senzorjem gibanja, kameram in alarmu, ki jih na tem delu prodajalne ni bilo. Na zid je prislonil kovinsko lestev in splezal na streho. Točno nad mestom, kjer je prostor z orožjem, je odstranil strešno kritino in razbil strešno ploščo ter naredil odprtino, skozi katero je zatem v prodajalno spustil manjšo kovinsko lestev. Pajdaši, ki so se med seboj pogovarjali po radijski zvezi, so nato do okoli polnoči pritajeno čakali, ali se bo zaradi vloma v prodajalni sprožil alarm in bosta na kraj dogodka morda prišli varnostna služba, ki je varovala objekt, in policija. Ker se alarm ni sprožil, kar se je po vlomu pokazalo kot velika pomanjkljivost varnostnega sistema tega dela prostora, so se okoli polnoči vsi trije vrnili. Kupšek je po lestvi splezal v prodajalno in začel iz vitrin jemati različne kose orožja - pištole, revolverje in puške - pa daljnoglede, strelivo, nabojnike, toke za pištole ... Vse to je, nekaj s škatlami, nekaj brez njih, strpal v vreče za krompir in jih eno po eno po prvi lestvi nesel na streho prodajalne, nato pa po drugi lestvi na tla za prodajalno in do mesta, kjer sta ga čakala pajdaša Smergut in Robežnik. Tam sta orožje zložila v clia. Med begom pa so tatovi v Ljubljanico odvrgli vreče in škatle od orožja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta