Zobozdravnik kriv spolnega nasilja: "Med posegom je vzel mojo roko in jo položil na svoje golo spolovilo"

Vesna Lovrec Vesna Lovrec
23.10.2019 20:35

Sodišče ni podvomilo o dokazih in izpovedi ženske, ki je prijavila, da jo je novembra 2016 zlorabil njen osebni zobozdravnik. Izreklo mu je pogojno kazen eno leto zapora s preizkusno dobo treh let, a sodba še ni pravnomočna.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Po incidentih, ki sta se domnevno zgodila v mariborski ambulanti v Novi vasi, je zobozdravnik celo napredoval. Dobil je specializacijo s področja oralne kirurgije.
Sašo Bizjak

Kazenski proces zoper 40-letnega zobozdravnika Nermina Suljića, ki ga je Štajerka M. S. prijavila policiji zaradi spolnega nasilja, se je na mariborskem okrožnem sodišču odvil povsem mimo javnosti. Javen je bil le uvod v predobravnavni narok. Sodnica Simona Mernik ga je razpisala konec letošnjega marca, nato pa zaradi občutljivosti primera postopek nadaljevala v strogi tajnosti. Sojenje se je pričelo 8. maja, končalo pa že julija, tik pred sodnimi počitnicami, ko je sodnica Mernikova o zobozdravniku rekla, da je kriv, smo izvedeli neuradno. V uradu predsednice sodišča Alenke Zadravec so nam podatek potrdili. "Obdolženemu Nerminu Suljiću je bila 12. julija letos izrečena sodba, s katero je bil spoznan za krivega storitve kaznivega dejanja spolnega nasilja," so odgovorili s sodišča in razkrili, da je bil stomatolog na prvi stopnji obsojen na pogojno kazen enega leta zapora s preizkusno dobo treh let. S primerom se bodo zdaj ukvarjali še višji sodniki, saj se je Suljić, ki očitano spolno nasilje odločno zanika, zoper sodbo že pritožil.

Psihiater ugotovil posledice

Izpoved 33-letne Mariborčanke M. S. smo objavili spomladi, ko je po več mesecih prigovarjanja vendarle privolila v pogovor z nami in nam opisala, kaj se ji je zgodilo v zobozdravstveni ambulanti Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca v Mariboru. Bil je 28. november 2016, ko je zaradi neznosne bolečine odšla do osebnega zobozdravnika. Potrebno je bilo puljenje zoba. Suljićeva asistentka je pripravila injekcijo, kdaj je odšla iz ordinacije, M. S. ni opazila. Na vrsto je prišla okoli pol dveh popoldne, sedla je na stol in Suljić ji je dal injekcijo. "Med čakanjem, da 'prime' zdravilo, sem opazila, da se je čez hlače začel drgniti po spolovilu. 'Glej, kak' si me trdega naredila,' je rekel. Hotela sem vstati, potisnil me je nazaj in rekel, da bo odnehal. Med posegom pa je vzel mojo roko in jo položil na svoje golo spolovilo. Trznila sem, umaknila sem roko, sočasno je izpulil zob. Nisem vedela, ali naj vse skupaj izpljunem vanj ali v umivalnik. Izpljunila sem v umivalnik in vstala," je opisala začetek travmatične izkušnje pri zobozdravniku. Oškodovanka je drobne postave, tehta manj kot 50 kilogramov, Suljić pa jih je imel v času dogodka krepko čez sto. Ko je hotela zapustiti ambulanto, jo je po njenih besedah dvignil in ji govoril: "Kak' si lahka, kaj bi ti delal. Daj hlačke dol, saj bom v umivalnik." Kaj se ji je zgodilo, je najprej povedala svoji sestri dvojčici S. S. "Prasec me je skoraj posilil," ji je takoj po dogodku napisala v SMS-sporočilu. Naslednji dan se je v lokalu, kjer je delala kot natakarica, zaupala gostu, upokojenemu policistu. Svetoval ji je, naj dogodek naznani policiji. Poslušala ga je in zdravstvenega delavca dva dni po incidentu res prijavila. Kriminalisti so po treh mesecih utemeljili sum, da je bil Suljić do M. S. spolno nasilen, in ga ovadili. Tožilstvo je zahtevalo uvedbo sodne preiskave, v okviru katere je oškodovanko pregledal tudi sodni izvedenec, specialist klinične psihologije. Ugotovil je, da so pri M. S. prisotni znaki čustvene travmatiziranosti in posttravmatskega sindroma, ki so povezani z obravnavanim dogodkom.

Nad njim visi še očitek o posilstvu

Ponovno soočenje s Suljićem v sodni preiskavi za M. S. ni bilo najhujše, kar se ji je zgodilo tisti dan. Dodatno jo je prizadelo to, kar je leto po svoji travmatični izkušnji izvedela o sestri dvojčici S. S. Decembra 2017 je namreč preiskovalna sodnica Vanja Obersnel S. S. povabila v preiskavo, da bi pričala o SMS-sporočilu, v katerem ji je sestra 28. novembra 2016 napisala, kaj je doživela pri zobozdravniku. S. S. je v preiskavi potrdila, da je dobila ta SMS, potem ko jo je sodnica v nadaljevanju opozorila, da mora govoriti po resnici, pa se ni več mogla zadrževati. Povedala je, česar do tistega dne ni še nikomur, in sicer, da je bila tudi sama žrtev tega moškega, le da je njej storil še hujše. S. S. trdi, da jo je zobozdravnik Suljić 12. aprila 2016 posilil. Za zastopanje na sodišču sta dvojčici pooblastili odvetnico Stanko Firm Gavez. Pol leta pred svojo nenadno smrtjo (umrla je aprila letos) je odvetnica dosegla, da je zunajobravnavni senat okrožnega sodišča zoper Suljića uvedel preiskavo tudi zaradi domnevnega posilstva S. S. Okrožno sodišče jo je sklenilo prav v teh dneh, ali bo vložena tudi obtožnica, pa še ni znano.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta