Zobozdravnik, obsojen spolnega nasilja: Če bo sodba obveljala, bo dal odpoved

Vesna Lovrec Vesna Lovrec
24.10.2019 20:27

Da je bil pred več kot tremi meseci na Okrožnem sodišču v Mariboru obsojen na pogojno kazen zaradi spolnega nasilja nad pacientko, je zobozdravnik Nermin Suljić delodajalcu in zdravniški zbornici zamolčal.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zobozdravnika je direktor Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Jernej Završnik poklical na zagovor.  
Sašo Bizjak

Zobozdravnika Nermina Suljića, ki je bil na okrožnem sodišče v Mariboru že 12. julija obsojen zaradi spolnega nasilja nad 33-letno pacientko, kar je pred delodajalcem zamolčal, je direktor Zdravstvenega doma (ZD) dr. Adolfa Drolca Jernej Završnik poklical na zagovor. "Včeraj, po tem, ko smo prejeli vaša vprašanja, sem opravil razgovor z njim. Seznanil me je o nepravnomočni sodbi. Zatrdil mi je, da je nedolžen. Svojo trditev je podkrepil s podpisom izjave, da če bo pravnomočno obsojen, bo z istim dnem prekinil pogodbo o zaposlitvi v zdravstvenem domu," je povedal Završnik.
Tudi marca, ko je bil Suljić tik pred tem, da sede na zatožno klop, je vodstvo zdravstvenega doma pojasnjevalo, da ničesar niso vedeli o kazenskem postopku zoper njega, dokler niso prejeli naših vprašanj. Takrat so na Zdravniško zbornico Slovenije poslali predlog o uvedbi izrednega strokovnega nadzora in za obravnavo na odboru za pravno-etična vprašanja. "Zbornica nas je v začetku junija obvestila o uvedbi izrednega strokovnega nadzora in imenovanju komisije. O izvedbi in zaključkih do danes nismo bili obveščeni, prav tako ne o obravnavi na odboru za etična vprašanja," so pojasnili v ZD dr. Adolfa Drolca, ki je obtoženemu zdravniku, odkar je bil izbran za specializacijo oralne kirurgije, (samo) formalni delodajalec.
Postopek zoper Suljića je na okrožnem sodišču v Mariboru vodila sodnica Simona Mernik. Po temeljito izvedenem dokaznem postopku ni našla utemeljenega razloga, da 33-letnici ne bi verjela. Ker je bil zobozdravnik v ordinaciji v Novi vasi 28. novembra 2016 spolno nasilen do pacientke, ga je obsodila na pogojno kazen enega leta zapora s preizkusno dobo treh let. "V zvezi z odločitvijo sodišča sporočamo, da ostro obsojamo vsakršno spolno nadlegovanje, trpinčenje ali kakršnokoli drugo obliko nasilja ali diskriminacije," je sodbo komentiralo vodstvo zdravstvenega doma.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta