(RECEPT) Lotarinška pita

Zora Štok Zora Štok
22.11.2019 04:58

Quiche lorraine (lotarinška pita) je ena najbolj znanih francoskih slanih pit.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Potrebujemo:

18 dag moke
10 dag hladnega masla
1 rumenjak
4 žlice hladne vode
20 dag mesnate slanine (lahko tudi prekajene)
5 dag sira grojer
2 dl polnomastne sladke smetane
2 dl polnomastne kisle smetane (35 % maščobe)
3 jajca
ščepec muškatnega oreška
olje
Za testo najprej presejemo moko. Po robovih naložimo na kose narezano maslo, na vrh damo rumenjak. Najprej naredimo kašo, potem dodamo rumenjak in ob postopnem dodajanju vode zamesimo testo. Če imamo napravo za gnetenje testa, vse sestavine naenkrat stresemo v mešalno posodo in vključimo program za gnetenje. Testo pustimo počivati vsaj pol ure, potem ga razvaljamo na velikost modela za pite in po testu potresemo suh fižol ter damo pekač v pečico, ogreto na 200 stopinj, za 15 minut. Fižol potem odstranimo in damo testo znova v pečico za pet minut.
Za nadev slanino narežemo na kocke in jo na malo maščobe na hitro opečemo. Dve tretjini sira narežemo na majhne kocke, tretjino drobno naribamo in vse skupaj dodamo slanini ter premešamo. S penovko zmešamo kislo in sladko smetano, posebej stepemo jajca s soljo in poprom in potem zmešamo vse skupaj ter dodamo slanino s sirom. Zmes zlijemo na prepečeno testo in v pečici, ogreti na 190 stopinj Celzija, pečemo od 25 do 30 minut. Preden pito postrežemo, naj počiva pet do deset minut.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta