(RECEPT) Spomladansko razkošje na krožniku

Kaja Komar
30.04.2019 04:59

Spomladanski razstavljen domači črni raviol, temperirane pokrovače in gamberi ter bela pena paradižnika. Jed je pripravil chef Janez Šetina.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kuharski mojster Janez Šetina 
Arhiv Hotela Slon

Recept za 4 osebe:

0,4 kg ostre moke 0,0
0,05 kg fino mlete moke
2 jajci
2 rumenjaka
1 mali zavojček sipinega črnila
0,1 l olivnega olja
0,2 kg mesa pokrovač
0,4 kg gamberov z lupino
0,1 kg masla
0,05 dcl konjaka
1 limona
0,3 kg zelenjave za rakovo osnovo (koromač, čebula, korenje, koleraba, limonina trava, stebeljna zelena, paradižnik in peteršilj)
0,1 l kakovostnega belega suhega vina
Sol, poper, čebula, česen

Arhiv Hotela Slon

Sipino rezančno testo:

Vzamemo ostro 0,0 in gladko moko, solimo, dodamo jajca, sol, olivno olje in nekoliko segreto sipino črnilo. Dobro zmešamo in zgnetemo testo. Namig: ko testo prerežemo, ne sme biti v njem zračnih mehurčkov. Zaradi intenzivnosti črne sipine barve pri gnetenju uporabimo rokavice. Pregneteno testo zavijemo v prozorno vrečko in postavimo na hladno za pol ure. Nato ga razvaljamo na približno 10cm višine in 4cm širine ter ga skuhamo v veliki količini slane vode ob nenehnem vretju.

Paradižnikova bela pena

Dan prej narežemo na kocke zelo zrel paradižnik; mi smo izbrali Luštova, ga posolimo in postavimo na cedilo, pod katerega smo postavili posodo, da se odcedi. Vse skupaj postavimo na hladno čez noč. Naslednji dan z veliko kuhinjsko žlico nežno potlačimo narezane paradižnike, da odteče še preostali sok. Previdno odcedimo, da se ne pomeša rdeča tekočina z belo. Lažje je, če si pomagamo s cejenjem prekokuhinjskega serveta.
Posebej stepemo alpsko smetano, ki jo na koncu solimo. Prilijemo odcejeni beli sok paradižnika in ga nežno pomešamo v peno.

Osnova iz gamberov:

Gambere operemo, osušimo in olupimo. Lupine popečemo na razgretem olju in dodamo očiščeno, oprano in na kocke narezano zelenjavo, ki jo prepražimo in zalijemo z vinom ter prevremo, dolijemo še vodo in dobro pokuhamo osnovo. Osnovo precedimo in do polovice povremo, dodamo maslo in serviramo.

Gamberi in kapisante:

Očiščenim gamberom na hrbtni strani odvzamemo še črni del hrbtenjače. Lažje nam bo, če nekoliko zarežemo in hrbtenjačo odstranimo z vilico. Gambere na hitro temperiramo na zmernem ognju in flambiramo s konjakom, nato serviramo.
Posebej na zmernem ognju na maslu popečemo še meso pokrovač in postavimo serviramo. Dekoriramo lahko s krešo in cvetjem, nabranim na polju ali na domačem vrtu. Namig: cvetovi boreča, kapucinke, ognjiča, črna detelja, grah, koromač …

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta