Vinarstvo kot privilegij: ''Štajerskim vinarjem ni ravno postlano z rožicami''

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
25.07.2019 01:17

Štajerska brez vina je kot vino brez grozdja, a kljub temu vinarji iz bolj odročnih štajerskih krajev bijejo boj za preživetje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
.
Osebni Arhiv

Štajerska je že stoletja znana po izjemnih vinih, pravi Tomaž Rojs iz vinotoča Vino Vitis, ki se nahaja v sončnih Srednjih Slovenskih goricah, natančneje v kraju Zavrh. Zakaj je tako, vinar zasluge pripisuje predvsem kombinaciji različnih vrst prsti, idealne klime za zorenje in dozorevanje vin ter izjemnemu znanju štajerskih vinarjev pri negovanju in stekleničenju vina.
Čeravno si Štajerske brez vina ni mogoče predstavljati oziroma je to skoraj tako kot vino brez grozdja, po besedah Rojsa, štajerskim vinarjem ni ravno postlano z rožicami.

Tomaž Rojs: "Vinar mora z vinom izraziti svoj osebni karakter."
Osebni arhiv

Vinarstvo kot privilegij

Kljub temu je zadovoljen, da so kakovostna štajerska vina dovolj cenjena in prepoznavna. "Edini problem je zelo nizka kupna moč prebivalstva na tem koncu Slovenije," opozori vinar iz Zavrha. Po njegovih besedah bi bilo brez ljubezni do vina vsako ukvarjanje z "vinogradništvom in vinarstvom obsojeno na propad. "Vinar mora z vinom čutiti, izraziti svoj osebni karakter v vsaki polnitvi. V delu, ki ga opravi, pa uživati in ga jemati kot poseben privilegij oziroma poslanstvo."
Rojsovi vina pridelujejo na dveh hektarjih vinogradov. Največ pridelajo žlahtne kapljice sort chardonnay, renski rizling in sauvignon. Vina shranjujejo v obokani vinski kleti, ki je bila zgrajena davnega leta 1840 in je svojevrsten vinarski zaklad. "Posebej se potrudimo pri negovanju vina šipon, ki pri nas lepo dozori in se razvije v zelo kakovostno vino. Imamo še laški rizling in hišno mešano vino - cuvee," še sklene Tomaž Rojs.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta