150 let evangeličanske cerkve v Mariboru

Petra Vidali
31.07.2019 17:08

Prvega avgusta 1869 so slovesno blagoslovili cerkev, ki se je je zdaj prijelo ime Trubarjeva na Trubarjevi

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Levo je med lipami in kostanji ležala evangeličanska cerkev, preprosta kot kakšna vaška cerkvica, s svojim nizkim zvonikom /.../ Toda križ in kupola na vrhu sta se bleščala v jutranji svetlobi, kot bi hotela reči: Tudi nam pripada Božje sonce!"  
Igor Napast

Ob današnjem jubileju ne bo posebnega slavnostnega dogodka. Pompoznost nekako ni v naravi evangeličanske vere, se zdi. Evangeličanska duhovnica mag. Violeta Vladimira Mesarič, ki je ne samo za Mariborčane "zaščitna znamka" te vere, nas je najprej vljudno opozorila na to, da bo prav danes izšla posebna znamka, na pošti na Slomškovem trgu pa je na voljo tudi priložnostni žig.

Danes je izšla posebna znamka, na pošti na Slomškovem trgu pa je na voljo tudi priložnostni žig.
Violeta Vladimira Mesarič
Marko Vanovšek

Od temeljnega kamna do blagoslova v enem letu

"Od leta 1869 se v Mariboru dviguje proti nebu tudi zvonik evangeličanske cerkve. Njene zunanje mere so 25,77 metra v dolžino in 11,82 metra v širino, enoladijski strop, obrnjen v smeri sever-jug, pa je dolg 22,95 metra. Gradnja je potekala dokaj hitro, saj je minilo od položitve temeljnega kamna do slovesne blagoslovitve Kristusove cerkve 1. avgusta 1869 zgolj leto dni.
Cerkev stoji na zemljišču, ki je nekoč pripadalo grofu Heinrichu Brandisu in mejilo na mariborsko obzidje. Klobučar Heinrich Jalas (1808-1872), priseljenec iz Mecklenburga in goreč evangeličan, je na lastno pobudo prepričal svoje verske kolege, da so leta 1860 zbrali potreben znesek in odkupili gradbeno parcelo na Luther Gasse (današnji Trubarjevi ulici 1), da bi v bližnji prihodnosti tu zgradili svojo lastno cerkev. Kupoprodajno pogodbo za malo več kot 70 arov velik kos zemlje sta oktobra 1860 podpisala prodajalec Brandis in kupec Jalas. Gradbeni načrt za cerkev je pripravil arhitekt Karl Arledter v dogovoru s posebnim gradbenim odborom, ki so ga sestavljali člani cerkvene občine." Tako piše mag. Boštjan Zajšek v katalogu k razstavi Tudi nam pripada Božje sonce, ki je na ogled v župnišču evangeličanske cerkve. Zajšek je tudi avtor knjige Biti Nemec pomeni biti luteran? Iz življenja nemških evangeličanov na Slovenskem, s posebnim poudarkom na Mariboru in okolici (1862-1945).

Preprosto in lično

V romanu duhovnika Ludwiga Mahnerta Die Hungerglocke najdemo zapisano: "Cerkev ni bila niti za stotinko tako lepa kakor stolnica (...) Učinkovala je preprosto in lično v resni modro sivi in topli, svetleči rumeni barvi sten, v poživljajočem belem in modrem orgel in empore. Čisto in jasno kot grški tempelj sta se v pomirjajočem belem in zlatem dvigala oltar in prižnica. (...) Na desni strani je visela slika Križanega v zlatem okvirju."
"Levo je med lipami in kostanji ležala evangeličanska cerkev, preprosta kot kakšna vaška cerkvica, s svojim nizkim zvonikom /.../ Toda križ in kupola na vrhu sta se bleščala v jutranji svetlobi, kot bi hotela reči: Tudi nam pripada Božje sonce!"

Evangeličani so zakramente prejemali od katoliškega vikarja

Seveda se je reformacija je v Mariboru uveljavljala že mnogo prej, še pred sredino 16. stoletja. Zgodovinar dr. Žiga Oman, ki je raziskoval evangeličanski Maribor, v cerkvi pa je na ogled tudi njegova razstava z naslovom Evangeličanski Maribor - Mesto in njegova bližnja okolica v času reformacije, piše, da so prve omembe evangeličanov v Mariboru iz leta 1528, ko je mestno in okoliške župnije vizitirala deželnoknežja vizitacijska komisija. Vizitacijski protokol priča o tem, da so bile nove ideje tako za meščane kot duhovščino precej zanimive. Veliko jih je namreč v lasti imelo reformacijsko literaturo, med drugim tudi mestni sodnik Krištof Willenrainer, branilec mesta med osmanskim obleganjem leta 1532. Knjige so nemoteno krožile tudi med delom duhovščine.
Z začetki reformacijskega gibanja se povezuje tudi mariborska stolnica. V času mariborskega vikarja Jurija Siechela, ki je mestno župnijo prevzel leta 1554 in jo vodil do leta 1586, so bili evangeličani popolnoma vključeni v življenje župnije. Poroke in pogrebe, verjetno pa tudi krste otrok so evangeličani v tem obdobju prejeli od katoliškega vikarja. Sichel jih je obhajal pod obema podobama (kuha in vina) tudi še po tem, ko je bilo to leta 1576 prepovedano. Pri župniji je bilo prav tako poskrbljeno za šolanje evangeličanskih otrok.

Na pogorišču vislice s svarilom

Leta 1572 se Maribor kot mesto prvič izpričano prišteje k augsburški veroizpovedi in od takrat dalje lahko za naslednjega četrt stoletja govorimo o evangeličanskem Mariboru. V letu 1589 je zaživel evangeličanski center na Betnavi. Reformacija v Mariboru je imela prevladujoč nemški jezikovni značaj, ne pa tudi nacionalnega. Slovensko prebivalstvo je bilo pri njej vsekakor udeleženo. Leta 1595 je "več slovenskih kmetov" želelo lastnega, slovenskega jezika veščega predikanta. Januarja 1600 so v Maribor prišli člani protireformacijske komisije z oboroženim spremstvom, da bi mariborske evangeličane spreobrnili nazaj v katoliško vero. Na Betnavskem gradu so požgali oziroma porušili hišo predikanta, molilnico in šolo, evangeličansko pokopališče pa so zravnali z zemljo. Na pogorišču so dali postaviti vislice kot grozeče opozorilo, kaj utegne doleteti tiste, ki bi še naprej izpričevali "krivo vero". Ob požigu molilnice so štirje vojaki zaradi neprevidnosti celo izgubili življenje. "Po vsej Štajerski je ob obiskih tovrstnih verskih komisij gorelo na tisoče knjig, izgnani pa so bili tudi pripadniki nekaterih premožnejših družin, na primer Herbersteinov, Saurauov, Hohenvartov in drugi. V Mariboru, kjer je bila po nekaterih ocenah konec 16. stoletja več kot tretjina prebivalstva evangeličanske veroizpovedi, tudi vsi mestni svetniki in sodnik, ki je opravljal vlogo župana, je po razpustitvi Dravskopoljskega okraja augsburške veroizpovedi 6. decembra 1602 nekaj desetletij vztrajala le še peščica evangeličanov, nato pa je tako kot drugod po deželi zavladala rimskokatoliška veroizpoved," piše Boštjan Zajšek.

Ob 500. obletnici reformacije je bila pred cerkvijo v sodelovanju z gibanjem Zgodbe o klopeh in ljudeh postavljena klop Stati inu obstati, delo arhitekta Uroša Roškerja, ki je tudi avtor kompletne obnove notranjosti cerkve.  
Sašo Bizjak

Pet obdobij evangeličanstva v Mariboru

Zajšek je v zgodovino evangeličanov v Mariboru časovno razdelil na pet obdobij. Prvo je bilo zatrto s protireformacijo, drugo obdobje zajema čas ponovne duhovne prebuditve evangeličanov približno na polovici 19. stoletja, ustanovitev evangeličanske cerkvene občine v Mariboru in njen razvoj do konca prve svetovne vojne. Tretje obdobje je jugoslovanska doba nemške cerkvene občine v Mariboru, četrta epoha je čas med letoma 1941 in 1945, propad nemške verske občine in žalostna usodo evangeličanske skupnosti po osvoboditvi. "Zadnje obdobje Evangeličanske cerkve v Mariboru je čas po letu 1945, ko več ne moremo govoriti o nemških evangeličanih, pač pa o slovenskih in njihovem boju za svobodno izvajanje bogoslužja ter uporabo lastnih, v procesu povojnega podržavljenja odvzetih sakralnih zgradb."

Karl-Reinhart Trauner
Igor Napast
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta