Bestseler vsakih pet mesecev za preživetje

Petra Vidali Petra Vidali
23.11.2018 14:34

Z Andrejem Blatnikom na 34. Slovenskem knjižnem sejmu o členih knjižne verige: pisanju, izdajanju, kupovanju in branju knjig

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rozmari Petek

Poznavalci knjižnega trga ste že izračunali, da bo tudi letos izšlo manj knjig kot lani, in takšno zmanjševanje števila naslovov se dogaja že nekaj let. Je skrb zbujajoče?

"V zadnjih letih res izhaja manj knjig, kar pa ni posebna težava, ker smo bili v Sloveniji prej med največjimi knjižnimi proizvajalci na prebivalca in smo to še zmeraj. Bolj skrb zbujajoče je tisto, kar se kaže zadnji dve leti: da je od knjige vse bolj nemogoče preživeti. Za avtorje lahko to numerično prikažemo. Poglejmo največji uspešnici zadnjih let, kriminalki Pogodba in Jezero: obe sta se prodali v približno 4000 izvodih. Na zahodnem trgu dobi avtor običajno od knjige deset odstotkov maloprodajne cene, pri slovenski povprečni ceni knjige, 21 evrov, dobi pri takšni prodani nakladi 8400 evrov bruto. Če bi torej hotel zaslužiti povprečno slovensko bruto plačo, bi moral napisati bestseler vsakih pet mesecev, kar ne uspe nikomur na svetu. Kje pa so potem šele avtorji, ki ne prodajo toliko, in večina slovenskih avtorjev proda nekaj sto izvodov. Avtor na trgu očitno ne more preživeti.

Dr. Andrej Blatnik
Robert Balen
Knjiga je izšla letos pri LUD Literatura.
LUD Literatura
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta