Duhovito iskanje samega sebe

pz
30.01.2019 15:44

V Lutkovnem gledališču Maribor se obeta domislic in glasbe poln Netopir Kazimir, ki govori o pomembni temi iskanja identitete

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Skok v čas, ko nič ni bilo samoumevno Foto. Boštjan Lah/LGM
Boštjan Lah/LGM

Radovednost poganja svet. Vprašanja porajajo iskanja in včasih odgovore. Netopir Kazimir je tak nemiren duh, ki se ves čas sprašuje o vsem, tudi o tem, ali so netopirji krilate miši ali mišji ptiči. Netopir Kazimir Svetlane Makarovič je nova premiera v Lutkovnem gledališču Maribor (LGM), na sporedu danes zvečer, ki je prej muzikal kot predstava. Mladim, starim od treh let naprej, pa bo Kazimir gotovo blizu, trdijo v gledališču, saj sami nenehno zastavljajo številna vprašanja, veliki pa se bomo spomnili na čase, ko ni bilo nič samoumevno, pač pa je bil vsak dan znova čudenje. Režiser je Matjaž Latin, glasbo je napisal Gregor Stermecki.
Netopir Kazimir je precej neznana pravljica, nikoli ni izšla kot samostojna slikanica, bila je del zbirk. Mali Kazimir staršema in drugim netopirjem nenehno postavlja vprašanja ter jim tako ves čas kazi mir. Glavno vprašanje je, kdo ali kaj pravzaprav je. Miš? Ptič? Ali kdo? Nina Šorak, dramaturginja, izpostavlja izjemen pristop Makarovičeve in to, kako se je lotila teh vprašanj in raziskovanj, na koncu pa pripelje do tega, da sam sebe spoznaš preko nekoga tretjega, neke podobe, v tem primeru preko angela. "Nenavadna metafora, če veš, da je to napisala Svetlana Makarovič," je dejala Šorakova. Metka Damjan, lektorica in avtorica dramatizacije, pa, da so zgodbi dodane še druge živali pa tudi besede, seveda z blagoslovom avtorice. In tako so njene besede na mariborskem odru postale celo songi.
Režiser Latin, ki z LGM tokrat sodeluje tretjič, pa pove, da je zgodbo o netopirju izbral zato, ker je duhovita, tudi v kontekstu današnjega časa. "Zgodba je ves čas specifično duhovita, Svetlana pa ob vsem tem ni niti malo pokroviteljska. V tem otroškem svetu zato zelo uživam in ta zgodba je ponudila veliko možnosti, tudi za to, da vključimo druge Svetlanine like. Tudi glasba je fantastična." Avtor glasbe je Gregor Stermecki, oblikovalec svetlobe Miljenko Knezoci, oblikovalec zvoka Timotej Vidovič, scenski tehnolog Lucijan Jošt in lutkovni tehnolog Primož Mihevc. Igrajo Metka Jurc, Marko Ujc, Maksimiljan Dajčman in Gregor Prah k. g. (pz)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta