Eksploatacija bolečine

Matic Majcen
15.03.2019 15:42

Filmska kritika: Film Izbrisana Mihe Mazzinija v obliki žanrskega filma na cenen način podoživlja travmo ljudi, ki so jih slovenske oblasti leta 1992 izbrisale iz registra stalnih prebivalcev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Režiser večino bremena položi na ramena glavne igralke Judite Franković Brdar.
SFC

Afera Izbrisani je v letih od osamosvojitve nedvomno predstavljala enega najbolj perečih problemov mlade slovenske države in povsem logično je, da so o tem slej ali prej posneli tudi celovečerni film. A kakšne vrste film? Na prvo misel bi v skladu s trenutnimi trendi pomislili, da bi o tej temi najbolje spregovoril kakšen izčrpen dokumentarec, ki bi s pomočjo arhivskega gradiva prikazal celotno ozadje te zgodbe in bi s časovne razdalje osvetlil nove, še nikoli obelodanjene podrobnosti množičnega izbrisa. Vseeno smo namesto tega dobili povsem drugačne vrste izdelek, saj je Miha Mazzini svojo knjigo Izbrisana iz leta 2014 adaptiral v igrani film z očitnimi žanrskimi ambicijami.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta