Enimation: 135 filmov z vsega sveta

pz
22.11.2018 18:52
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Enimation spet v mestu
Gregor Salobir

Mednarodni festival otroškega in mladinskega filma Enimation med 27. novembrom in 1. decembrom v treh mariborskih inštitucijah - Lutkovnem gledališču Maribor, GT22 in Vetrinjskem dvoru - že osmič predstavlja filmsko umetnost ustvarjalcev, starih do 19 let. V petih dneh se bo v Mariboru odvrtelo kar 135 animiranih, igranih, dokumentarnih in eksperimentalnih filmov z vsega sveta. Otvoritev festivala bo v torek, 27. novembra, ob 18. uri v LGM.
Enimaton je po besedah programske vodje festivala Hane Repše največji festival v Sloveniji, ki prikazuje filme otrok in mladih. "Delamo ga zato, da vzpodbujamo, navdušujemo in omogočamo malim velikim ustvarjalcem videti svoje filme na velikem platnu dvorane pred filmskim občinstvom. Vabimo otroke in mlade, družine in posameznike, učitelje, vzgojitelje, mentorje in vse druge ljubitelje filma, predvsem pa mlade filmarje, na druženje, po navdih za nove zgodbe, k izmenjavi idej, znanj in mnenj – ter v prvi vrsti na filme," je dejala in še dodala, da je vedno več produkcije domačih ustvarjalcev, kar je pozitivno. V tekmovalnem delu se bodo tako odvrteli filmi v treh kategorijah; MINI (do 10 let), MIDI (od 11 do 14 let) in MAXI (od 15 do 19 let), ocenila pa jih bo tričlanska žirija, ki jo sestavljajo profesorica Mojca Guštin in filmarja Mitja Mlakar in Miloš Tomić.
Na zaključni dan festivala, v soboto, se bodo v Vetrinjskem dvoru vrteli filmi mladih ustvarjalcev iz OŠ Franceta Prešerna, OŠ bratov Polančičev Maribor, OŠ Fram in prve neformalne šole animiranega filma za otroke pri nas - Enimation School, ob tem pa tudi dela njihovih vrstnikov iz Hrvaške in Belgije. Predstavili bodo še najboljše mladinske in otroške igrane filme iz Maribora, Slovenije pa tudi iz Argentine. Ob festivalskem delu se obeta še delavnica prevajanja in podnaslavljanja filmov za študente z Robertom Petrovičem in Melito Koletnik Korošec, delavnica ABC animiranega filma za učitelje v sklopu Filmske osnovne šole in delavnica animiranega filma za srednješolce z enim najbolj nagrajevanih in cenjenih animatorjev s področja nekdanje Jugoslavije, Milošem Tomićem. (pz)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta