Enimation: Program iz Maribora za ves svet

Petra Zemljič Petra Zemljič
06.11.2020 14:57

Že desetič zapored na ogled mednarodna filmska umetnost ustvarjalcev, starih do 19 let, letos v celoti po spletu

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Hana Repše, programska vodja festivala Enimation, z nagrado Mali slon 
Gregor Salobir

Mednarodni festival otroškega in mladinskega filma Enimation bo letos od 10. do 14. novembra. Zaradi trenutne situacije so organizatorji, Društvo za razvoj filmske kulture, ves svoj program preselil na spletno stran Enimation.si in druge komunikacijske platforme. Preddogodki, kot so na primer delavnice, so se že začeli, uradna otvoritev festivala pa bo sicer na spletni strani v torek, 10. novembra, ob 20. uri, ko bodo prikazali vseh devet dobitnikov glavne nagrade Mali slon iz preteklih izvedb festivala, odprli pa bodo še spletno razstavo del Grege Mastnaka. Svečan zaključek festivala z razglasitvijo in projekcijo najboljših pa bo v soboto, 14. novembra.

Za spletno izvedbo so se odločili zaradi razmer, navaja Hana Repše, ki podpisuje program festivala. "Že spomladi smo spremljali spletne rešitve partnerskih festivalov iz tujine, vendar smo do zadnjega programirali dve različici - v živo in spletno. Glede na razmere bomo torej tokrat popolnoma online. Programsko se vsebina ne spreminja. Tudi v spletni verziji smo izbrali najboljše filme otrok in mladih iz vsega sveta. Manko tokratne izvedbe bodo druženje v živo, mreženje mladih in pogovori po filmskih projekcijah ter ogled filmov na velikem platnu. Vsekakor pa vidimo tudi pozitivne učinke spletne različice, saj bo filmski program tokrat prvič na voljo po vsem svetu, in verjamemo, da bomo kot festival s tem pridobili najširšo publiko. Hkrati pa se bo Maribor s filmskim festivalom še bolj zasidral pri posameznikih, kot mesto s kakovostnim filmskih festivalom otrok in mladih."

Otvoritev festivala Enimation 2019; letos bo potekal po spletu. 
Gregor Salobir

Programska zasnova ostaja enaka. Prikazali bodo izbrane filme v treh kategorijah tekmovalnega programa, program Sveži filmarji in z njim slovensko filmsko produkcijo otrok in mladih do 19. leta. Repšetova izpostavi avtorja Grego Mastnaka z animirano serijo Princ Ki-Ki-Do, v sodelovanju s Slovenskim filmskim centrom celovečercem profesionalne produkcije; film Tea režiserke Hanne A. W. Slak je namenjen otrokom in družinam, Grajski biki v režiji Mariborčana Jožeta Pogačnika pa mladini. Oba filma si je mogoče ogledati že jutri, 7. novembra. Filmsko društvo Film Factory bo predstavilo delavnične filme, ki so jih v preteklem šolskem letu producirali skupaj z mladimi. Spremljevalne vsebine pripravljajo v sodelovanju z Zavodom Mars, ki bo poskrbel za dodatne aktivnosti otrok.

Osrednja letošnja festivalska tema je poklic scenarista. "V teku je že delavnica s scenaristko Anjo Bunderla, ki omogoča zainteresiranim vodeno pripravo scenarija, najboljši pa bo nagrajen z udeležbo na delavnici igranega filma v prihodnjem letu, ki jo organizira II. gimnazija Maribor. Naj izpostavim tudi zakulisje priprave festivalskih projekcij. V preteklem tednu je kot vsako leto potekala intenzivna delavnica titlanja oziroma podnaslavljanja filmov z lektorjema dr. Melito Koletnik in Robertom Petrovičem. Na njih se nadobudni študenti oddelka za prevodoslovje Filozofske fakultete Univerze v Mariboru vsako leto vključijo v izdelavo podnapisov za tuje in domače filme. Spletni dostop bo tako dal še večjo težo njihovemu delu," meni Hana Repše.

Osrednji del festivala je tradicionalno mednarodni tekmovalni program, v okviru katerega bodo prikazani filmi iz vsega sveta v treh kategorijah: Prve mojstrovine, Mini filmarji - avtorji, stari do 10 let, Rastejo misli, Midi filmarji - avtorji, stari od 11 do 14 let, in Zardele zrelosti, Maxi filmarji - avtorji, stari od 15 do 19 let. Tričlanska mednarodna strokovna žirija, ki jo sestavljajo Anja Bunderla, slovenski animator Grega Mastnak in organizatorica festivala otroškega in mladinskega filma v grškem Pirgosu Lito Theodosiou, bo podelila nagrado za najboljši film v vsaki kategoriji in glavno nagrado Mali slon za najboljšega izmed vseh prikazanih filmov v vseh kategorijah. Na mednarodni poziv je letos prispelo 610 filmov iz 65 držav.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta