Festival Fotografije Maribor: Prepovedane misli

17.09.2021 14:59
Festival se začne jutri, zaključi pa 5. oktobra, fotografije so na ogled na dvajsetih prizoriščih
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Katlinka Theis: Zaščita 
Katlinka Theis

Vasja Nagy - Hofbauer, umetniški vodja kuriranega dela že 6. Festivala fotografije Maribor, je letošnji naslov in vodilo našel v verzih Lačnega Franca: "Mislim samo tiste misli, ki jih seveda ne bi smel," pravi vojak v komadu Čakaj me. Ker kot v vojski živimo že leto in pol pod vedno večjim nadzorom, se mu je zdelo pomembno, da izbere avtorje, ki presegajo to hegemonijo. Seveda pa je iskal takšne, ki odpirajo problematiko na subtilen način.

Eva Petrič, Katlinka Theis (Nemčija), Nataša Berk, Günther Sellchar (Avstrija), Lado Jakša ter trije mehiški avtorji, Judith Romero, Manolo Cocho in Alejandro Sanchez Spinetti, imajo različna izhodišča in avtorske poetike, vendar umetniški vodja razume izbor kot "veliko skupinsko razstavo, ki se dogaja na različnih prizoriščih".

Katlinka Theis razstavlja v Galeriji Media Nox fotografije obrazov, poslikanih tako, da je nadzornim kameram onemogočena prepoznava. Eva Petrič s fotografijami v galeriji DLUM hematome interpretira kot čustveno stanje družbe. Günther Sellchar v Fotografskem muzeju razstavlja fotografije medijskih zaslonov, ki pokažejo, česar gledalec medijev ne vidi. Nataša Berk v Fotogaleriji Stolp razstavlja umetniško delo, razstava se je že prej dogajala na ulici, ki je njeno stalno umetniško delovišče. Lado Jakša se predstavlja s projektom KovidiKOsovel, s performasom bo jutri, v soboto, ob 19. uri na Židovskem trgu tudi odprl festival. Judith Romero - v ponedeljek bo nastopila v Univerzitetni knjižnici Maribor - s feminističnega vidika raziskuje teme, povezane s telesom, identitetami in političnimi odločitvami.

Kuriranemu delu se tudi letos pridružujejo razstave avtorjev iz večinoma "lokalnega okolja" z nekaj gosti. Razstavljajo Dušan Gajšek, Bojan Šenet, Mihael Kacafura, Teodor Veingerl, Maja Mekina, Branimir Ritonja, Marko Pak, Matjaž Rušt, Anita Kirbiš, Bojan Sobočan ter gosta iz Srbije Dejan Dizdar in Sonja Knežević, v Knjižnici Kamnica je na ogled še skupinska razstava Zapuščina človeštva, v Vetrinjskem dvoru pa se predstavljajo fotografi iz Škofje Loke.

Načrtovali so tudi delavnice (črno-bele fotografije, cianotipije ...), vendar jih zaradi zaostrovanja protikovidnih ukrepov najbrž ne bo mogoče izvesti. Če pa bi bil onemogočen tudi ogled razstav v interierjih, ostanejo še zunanja razstava na Židovskem trgu in dve razstavi na Glavnem mostu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta