Festival Kamerat bo četrtič vzpostavljal vzporednice med filmom in delavstvom

STA, MMAJ
27.06.2024 11:00

S koncertom zasedbe Laibach bodo drevi odprli četrto izdajo filmsko-delavskega festivala Kamerat, ki bo trajal do nedelje

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Karpo Godina bo eden izmed osrednjih gostov letošnje edicije festival Kamerat
Kamerat

Letošnji program Kamerata vključuje nabor 26 filmov, s katerimi bodo obeležili 90. in 10. obletnico stavk zasavskih rudarjev. Tako kot lani bodo filme predvajali v rudniškem rovu in kompresorski postaji, iz katere se je še pred dobrim desetletjem v rudnik dobavljalo komprimiran zrak za pogon delovnih strojev. Za letošnje dogajanje na prostem so izbrali nekdanjo rudarsko kolonijo, kjer so pred leti bivale knapovske družine. Odprtja se bo udeležila tudi ministrica za kulturo Asta Vrečko.

Poudarek na francoski kinematografiji

Francijo so izbrali za letošnjo državo v fokusu. Na festivalu bodo predvajali film Vseeno mi je režiserjev Emmanuela Marreja in Julie Lecoustre, ki je bil pred nekaj leti uvrščen na program filmskega festivala v Cannesu, drami Štiri minute na sobo režiserja Emmanuela Carrerea in Zakon trga režiserja Stephanea Brizeja ter kratki film Čas je potekel v režiji Camille Lugan.

V petek bodo prikazali dva sklopa kratkih filmov. V prvem je med drugim na sporedu švedski film Rožnati voznik v režiji Daniela Aguirreja, v drugem pa slovensko-makedonska koprodukcija Zemlja režiserja Alexa Cvetkovega. Na petkovem sporedu je tudi film Slike iz življenja udarnika, ki mu sledi pogovor z direktorjem fotografije Karpom Godino

Nekaj kadrov filma Slike iz življenja udarnika (1972) so posneli tudi v Zasavju.
Kamerat

V soboto bo na ogled še tretji sklop kratkih filmov, v katerem bo med drugim predvajan štiriminutni film Filmski obzornik 19/1: Delo rudarjev na razstavi (1947) v režiji Franceta Jamnika. V Koloniji bodo predvajali tudi srbski film Stekleničarji režiserja Nemanje Vojinovića, po katerem bodo gledalci lahko prisluhnili pogovoru z ustvarjalci filma.

Zadnji dan bodo poleg celovečernih predvajali še četrti sklop kratkih filmov, med njimi je Zaklad v dolini režiserja Jožeta Pogačnika. Po projekciji filma Mož brez krivde v režiji Ivana Gergoleta sledi še pogovor z ustvarjalci.

Projekcije tudi v drugih mestih po Sloveniji

Poleg ogleda filmov so navzočim na voljo različne delavnice in okrogle mize, kot sta Upor! ter Zgradimo boljši svet - prihodnost je zelena! Na festivalu sodelujejo z več delavsko-industrijskimi kraji po Sloveniji, kar so že lani poimenovali Kamerati kameratom. Projekcije filmov selijo še v Trbovlje, Idrijo, Litijo, Celje in Velenje. 

Festival Kamerat organizira Kulturno rekreacijski center Hrastnik z Občino Hrastnik ob sofinanciranju Slovenskega filmskega centra. Letošnja novost festivala je rudarska tura, na kateri si bo ob spremstvu lokalnega vodnika mogoče ogledati rudarske prostore in muzej.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta