Kamerat - dobili smo festival delavskega filma

pv
02.07.2021 15:28
Poklon zasavskemu uporništvu in opomin na položaj delavcev
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na otvoritveni slovesnosti je obiskovalcem zaigrala tudi Steklarska godba Hrastnik. 
Jernej Peklar

V kompresorski postaji se je v večernih urah v četrtek odprl Kamerat, prvi festival delavskega filma v Hrastniku, ki je poklon zasavski delavski dediščini in hkrati dogodek, na katerem se skozi sinergijo kulture in delavstva osvetljuje položaj obeh v sodobnem času, so sporočili organizatorji.

"Ko sva se pred nekaj leti s Simonom Tanškom peljala proti Ljubljani, sem ga vprašal, kaj misli o filmskem festivalu v Hrastniku na temo delavskih pravic. Takrat mi je rekel, da to ni možno, danes pa je festival Kamerat postal realnost," je na otvoritvi festivala, katerega programski vodja je prav Tanšek, direktor fotografije in predavatelj na AGRFT, povedal župan občine Hrastnik Marko Funkl. Tanšek je dodal, da je festival Kamerat tudi "uporništvo proti tistim, ki bi radi uničili slovensko kulturo".

"Delovodja" festivala Nina Kavzar je povedala: "Kamerat, kot so si včasih govorili knapi, ne pomeni le sodelavca, ampak precej več. Pomeni tovarištvo, solidarnost in ne nazadnje organiziranje za skupne cilje."

Ob kompresorski postaji si bodo gledalci filme lahko ogledali še v nekdanji rudniški kopalnici - vašhavi in v rudniškem rovu. Letošnji festival Kamerat v sklopu Fokus sodeluje z British Councilom. V fokusu sta tako dva filma protagonista socialnega realizma in družbene kritike v filmu, režiserja Kena Loacha - Jaz, Daniel Blake (I Daniel Blake) in Medtem ko vas ni bilo (Sorry We Missed You).

Ob Loachevih filmih bo na festivalu mogoče videti še: Zgodnja dela (Rani radovi; Želimir Žilnik), Ovacik (Ayşegül Selenga Taşkent), Delo osvobaja (Damjan Kozole), Kam je izginil delavski razred? (Maja Weiss), Tatovi časa (Time Thieves; Cosima Dannoritzer), Zlata riba, afriška riba (Golden Fish, African Fish; Thomas Grand in Moussa Diop), Umreti za zlato (Dying for Gold; Richard Pakleppa in Catherine Meyburgh), Oče (Otac; Srdan Golubović), Andrés Carrasco: Moteča znanost (Andrés Carrasco: Disruptive Science; Valeria Turci) in Ponos (Pride; Matthew Warchus), ki je bil otvoritveni film.

Organizatorji festivala so KRC Hrastnik, Občina Hrastnik, Gibanje za dostojno delo in socialno družbo ter Europe Direct Zasavje. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta