(FESTIVAL) Stop animacija v mestu

Petra Zemljič Petra Zemljič
07.10.2020 06:00

Štirje tekmovalni sklopi, bogat spremljevalni program, tudi za otroke, v Mariboru

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pred jubilejnim Stoptrikom na tiskovni konferenci v Vetrinjskem dvoru 
Andrej Firm/Arhiv StopTrik

Jutri, 8. oktobra, se v Mariboru začne jubilejni 10. mednarodni filmski festival stop animacije StopTrik, s podelitvijo nagrad pa se bo zaključil v nedeljo. Osrednji program ostaja tekmovalni filmski program, na festivalu pa se bo zvrstilo še več predavanj, pogovorov in okroglih miz. Že jutri bodo na razstavišču Vetrinjski dvor, ki ob Lutkovnem gledališču gosti festival, odprli razstavo Fotougank. Skrčena različica festivala bo med 6. in 8. novembrom v Lodžu na Poljskem, od koder sicer prihajata Olga Bobrowska in Michał Bobrowski, direktorja festivala.

Izvršna producentka festivala Urška Breznik je na tiskovni konferenci dejala, da je letošnji program zasnovan po navdihu intelektualnega in umetniškega eksperimenta umetnika Theodoreja Usheva. V Manifestu A-Z (Animacija kot orožje) je Ushev imenoval najbolj nevarne družbene grožnje oziroma antivrednote in drzno, tudi naivno trdil, da jih lahko umetnost animacije premaga. Kot vsako leto bo festival tudi letos predstavil štiri tekmovalne sklope; trije so mednarodnega značaja in v njih tekmujejo sodobne produkcije, narejene v tradicionalni tehniki stop animacije. Četrti sklop je Borderlands, v njem se bodo pomerili eksperimentalni in hibridni filmi, ki poleg stop animacije vsebujejo še druge tehnike. Dobitnike glavne nagrade po tekmovalnih sklopih bo z glasovanjem tudi tokrat izbralo občinstvo. Poleg tekmovalnih se bosta na festivalu odvila še dva sklopa projekcij. V Panorami bodo prikazani filmi, ki se niso uvrstili v tekmovalni program, a predstavljajo izstopajoča avtorska dela, v Retrospektivi I in II pa filmi z antivrednotami iz Ushevega Manifesta.

Predavanj bo več, teme pa kinematografija prihodnosti. Na pogovoru Film v Mariboru: (de)centralizacija slovenskega filma bodo govorili o Mariboru kot filmskem mestu, ki pa se ves čas bori za zagotavljanje osnovnih pogojev produkcije in prikazovanja.

Na okrogli mizi Festival kot orožje: družbeni in politični potencial bo pogovor tekel o vlogi festivalov v času podnebne krize, naraščajočega fašizma in nacionalizmov. Izpostavimo še TrikShow 2020, ko se bo občinstvo v pogovoru z avtoricami in avtorji seznanilo z zakulisjem nastajanja animiranega filma, festival pa organizira tudi pogovor z mentorico Workshot delavnice stop animacije, večkrat nagrajeno režiserko animacij in producentko Špelo Čadež. Za otroke se bo odvrtel izbor kratkih animiranih filmov slovenskega avtorja Kolje Sakside in kuratorjev iz Hrvaške, Rusije in Poljske, preizkusijo pa se lahko še v delavnici animacije z Anko Kočevar.

Razstava Fotougank je delo skupine šestih fotografov, ki so svoja in dela drugih avtorjev v času karantene na ogled postavili v projekcijah z domačega balkona na pročelje sosednjih stavb. V Vetrinjskem dvoru bo še razstava ob jubileju festivala, ki bo ponudila vpogled v prvih deset let delovanja. V Black Boxu GT22 bodo na sporedu projekcije kratkih animiranih filmov Sashe Svirskega. Ob večerih bodo v Vetrinjskem dvoru glasbeno-družabni dogodki, med drugim dvoboj kuratorjev v animiranih glasbenih videospotih. Ogled vseh projekcij je brezplačen.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta