Financiranje nepotrebnega in neuporabnega

Harakiri jezikovne politike slovenskih univerz in Javna agencija za raziskovalno dejavnost

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rektorat Univerze v Ljubljani 


Javna agencija za raziskovalno dejavnost je prek svoje predstavnice za odnose z javnostmi dala objaviti "popravek" k objavi dejstva, da prav ta agencija v noveli zakona o znanstvenoraziskovalni in inovacijski dejavnosti predlaga protiustavno ukinitev slovenščine v besedilih projektnih prijav, češ da jih tako ali tako ocenjujejo tuji ocenjevalci. To pomeni, da bomo morali slovenski raziskovalci slovensko agencijo prositi za slovenski davkoplačevalski denar v angleščini, pa čeprav nam je doma ustavno zagotovljena, na ravni Evropske unije pa priznana pravica in dolžnost, da z domačim državnim aparatom in celo z evropskimi institucijami poslujemo v uradnem jeziku Republike Slovenije, ki je še vedno slovenščina. Slovenija (razen na področjih, kjer strnjeno živita italijanska oz. madžarska narodna skupnost) ni dvojezično področje v smislu uradnega in uradovalnega jezika. Če nekateri menijo, da je že nastopil čas, da postanemo moderna dvojezična slovensko-angleška družba (kot se je zgodilo na Malti), naj najprej poskusijo spremeniti ustavo. Če pa menijo tako, kot očitno menijo na Javni agenciji za raziskovalno dejavnost, da je čas dozorel za zamenjavo lokalnega jezika s klavrno angleščino (kot se je zgodilo v Nigeriji), pa naj pridejo s tem predlogom prav tako najprej v državni zbor ali še prej na referendum, ne pa da od spodaj spodjedajo slovenščino, edino vezivo, ki je skupno in hkrati specifično za vse naše državljane.
Predstavnici za stike z javnostmi se je v tem zapisu zapisalo tudi, da je pobuda Javne agencije za raziskovalno dejavnost nastala "kot povzetek pobud v okviru odprtih in vedno tudi ne povsem usklajenih stališč na razpravah v sodelovanju s Slovensko akademijo znanosti in umetnosti /…/". Sodeloval sem v razpravi na SAZU, kjer pa o tem nismo govorili. Se je gospe zapisala neresnica ali pa jaz, ki sem sicer član predsedstva SAZU, česa ne vem? Pač pa je bila na eni teh razprav podana pobuda, da naša država ne bi več financirala tistih raziskovalcev, ki evidentno niso opravili dela, ki so se ga zavezali opraviti in za katero so prejeli davkoplačevalski denar. A te pobude naša agencija ne upošteva in še vedno nadaljuje slabo prakso financiranja nepotrebnega in neuporabnega, ob tem pa vsaj na jezikoslovnem področju zanemarja domala vse, kar slovenski jezik in narod, ki mu nekateri rečejo jezikovni uporabniki, potrebujeta za skladen in sonaraven razvoj. Ker moj današnji zapis ne sme biti predolg, naj navedem le en primer. Agencija je že dvakrat zavrnila projektni predlog, ki si je zadal za nalogo narediti digitalno bazo slovenskih krajevnih imen z vsemi oblikami vred (da bomo torej imeli kam pogledati, ali se reče na Kozini ali v Kozini, da bomo vedeli, kako se reče prebivalcu Naklega in prebivalki Razdrtega, kako se glasi pridevnik od Gameljne …), ki bi bila v slovarski obliki dostopna na prosto dostopnem in brezplačnem portalu Fran, ob tem pa ista agencija s 300.000 evri financira slovar kolokacij, ki ga skoraj nihče ne potrebuje in ki to sploh ni (pod geslom cola tam mdr. najdemo "kolokacijo" cola za dečka in zgled rabe Pokal Coca cole za dečke do 14 let). Ne samo pijača kokakola in merska enota cola, tudi ameriški pevec Nat King Cole in bakterija Escherichia coli sta v tem izdatno financiranem delu pomešana v isto neuporabno zmešnjavo. Ker vem, da so gospe in gospodje, ki odločajo o usodi davkoplačevalskega denarja, zdaj pa bi radi še o usodi državnega jezika, izredno inteligentni, se sprašujem, kdo ali kaj jih vodi v dejanja, ki so tako brezsramno in brezbrižno naravnana proti vsemu, kar naj bi na Slovenskem veljalo za vrednoto, od poštenega dela do maternega jezika, po katerem imamo že skoraj tri desetletja svojo državo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta