(FOTO) Mariborski poklon lavreatki Eriki Vouk

P. V.
08.02.2024 19:50

Današnja dogodka v Univerzitetni knjižnici Maribor in SNG Maribor, posvečena dobitnici Prešernove nagrade, sta bila izjemno dobro obiskana.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Polna dvorana Frana Žižka
Andrej Petelinšek

Danes popoldan so v Univerzitetni knjižnici Maribor odprli razstavo o delu Erike Vouk, v Dvorani Frana Žižka v SNG Maribor pa je bil literarno-glasbeni recital poezije Erike Vouk. Dogodka so povezali s skupnim naslovom Valovanje, kot se imenuje tudi ena od pesniških zbirk nagrajenke. 

Lepa poezija na lepih plakatih v Univerzitetni knjižnici Maribor
Andrej Petelinšek

V ospredju razstave, ki jo je zasnoval Nino Flisar, je poezija lavreatke, lepo natisnjena na lepih plakatih, na stebrih so misli pesnice o (njeni) poeziji in misli drugih o njej ter časopisni članki, v vitrinah pa so njene pesniške zbirke in dela, ki jih je prevedla, v tiskanih izdajah in rokopisu. Pa tudi kakšna njena risarska miniatura se najde. Borut Gombač je prebral izvrsten razmislek o poeziji Erike Vouk, Peter Andrej je v knjižnici in v gledališču izvajal pesmi s skupnega albuma z Eriko, prav tako imenovanega Valovanje, Nino Flisar, ki je predstavitev tudi izvrstno vodil, pa je zaključil, kot bi zaključila pesnica: "Toliko cirkusa za eno nagrado! Odprite že to razstavo in gremo dalje!" 

Vitrina z nagradami
Andrej Petelinšek

A to je bil zaslužen in zaželen "cirkus", že v knjižnici je bila gneča, v SNG Maribor pa je publika do zadnjega sedeža zapolnila parter in vse lože do vrha. Že to je dalo izjemen občutek. Eriki Vouk so se z branjem njene poezije poklonili Peter Andrej, Andrej Brvar, Klemen Brvar, Igor Černe, Nino Flisar, Lidija Gačnik Gombač, Borut Gombač, Davor Herga, Zora A. Jurič, Katarina Klančnik Kocutar, Kristina Kočan, Petra Kolmančič, Martina Magdič, Ksenija Mišič, Jasna Mlakar, Boštjan Narat, Tone Partljič, Željko Perović, Milena Pivec, Tomo Podstenšek, Martina Rozman Salobir, Darka Tancer Kajnih, Dragica Turjak in Slavica Turniški Simionova. Kako so izbirali poezijo? Vsak je predlagal tri pesmi, potem pa je "uredniški odbor" odločil, katera bo na celostni kontekst in dramaturgijo tudi izvajana. Branju oziroma nekajkrat prostemu recitiranju se je izjemno dobro prilegla misel pesnice same: "Pesmi ni mogoče razlagati z univerzalnim ključem. Interpretacija je odvisna od vsakega bralca posebej." Lepo je bilo, da smo slišali tudi posnetek Erikinega branja.

Andrej Petelinšek

Založba Pivec, ki je izdala zadnje tri zbirke Erike Vouk in izbor iz njene poezije, je za to priložnost pripravila za obiskovalce tudi brezplačno brošuro s pesmimi, ki so jih lahko slišali. Integralne zbirke pa je bilo mogoče tudi kupiti. 

Andrej Petelinšek

Prireditev so pripravili Mariborska knjižnica, Drama SNG Maribor, Univerzitetna knjižnica Maribor, Založba Pivec, MKC Maribor, Darka Tancer Kajnih in Zora A. Jurič, dramaturg recitala je bil Vili Ravnjak.

Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta