(FOTO) Odprta vrata v Mariboru: Po mestu se je širil vonj po kulturi

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
08.02.2024 13:50

Število obiskovalcev je bilo na današnji praznični dan v kulturnih ustanovah po mestu izjemno veliko. Ponujalo se je veliko zanimivega, tudi nostalgičnega.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na Grajskem trgu se je bralo Prešernovo poezijo. 
Andrej Petelinšek

Središče mesta je danes živelo, kot da ne bi bil dela prost dan. Družine z otroki, starejše, mlade je bilo v dopoldanskih urah srečati po mestnih ulicah, polni obiskovalcev pa so bili tudi muzeji in galerije ter nekatere knjižnice, ki so na slovenski kulturni praznik na široko odprli vrata. K velikemu, ponekod tudi rekordnemu številu obiskovalcev je resda prispevalo tudi dejstvo, da na ta dan ni bilo treba plačati vstopnine, a gotovo to ni bil edini razlog. Da tovrstni dogodki vedno oživijo mesto, je bil mnenja Evgenij Tomič, upokojenec iz Maribora, ki smo ga med prvimi obiskovalci ujeli po pohajkovanju po Muzeju narodne osvoboditve. Z zanimanjem si je ogledal tamkajšnje razstave. "Že tretjič letos sem tukaj," je priznal in dodal, da namerava danes obiskati skoraj vse, kar se "kulturnega" ponuja v mestu.

V Pokrajinskem muzeju Maribor so do 12.30 našteli kar 920 obiskovalcev. 
Andrej Petelinšek

Tujci ostali lačni, a dobili ogled mesta

Izbira je bila res pestra. Mnogi so že pred 10. uro nestrpno čakali, da se odprejo vrata Trafike ob parku, kjer je bila na ogled razstava Stol none Marike akademske kiparke Metke Kavčič. Da si je v pičlih treh urah razstavo ogledalo približno sto obiskovalcev, so nam zaupali v Trafiki, veseli tako velikega zanimanja ljudi. Nič drugače ni bilo niti v Umetnostni galeriji Maribor, kjer je Cvetoči travnik na ogled postavil mariborski umetnik Gregor Pratneker. S svojimi deli je pritegnil zanimanje številnih ljubiteljev umetnin, med njimi tudi kar nekaj mladih. "Pred dvema letoma sem začela slikati. Narava je moj navdih," nam je povedala srednješolka Nastja Kalin, upajoč, da bo morebiti enkrat svoja dela razstavljala v katerem od mariborskih razstavišč. Obiskovalcev pa ni manjkalo niti v Pokrajinskem muzeju Maribor, kjer si je po besedah tamkajšnje direktorice dr. Mirjane Koren  njihovo stalno razstavo ogledalo 2800 ljubiteljev umetnosti.

Rajzefirbčni sprehod Kol:Tura po mestu 
Sanja Verovnik

Sončni žarki, ki so točno opoldne sramežljivo pokukali izza oblakov, so napolnili tudi promenado na Lentu. Opaziti je bilo skupino ljudi, dvajset smo jih našteli, ki jih je na kulturni obhod po mestu povabila turistična vodnica Jasmina Možič. V skupini so bili osnovnošolci iz Limbuša in njihovi starši, pot pa jih je vodila tudi v Muzej najstarejše trte na svetu, kjer so za obiskovalce prav tako pripravili brezplačen ogled razstave in kratkega animiranega filma, v bližnji Hiši Stare trte pa voden ogled z virtualnim doživetjem zgodbe najstarejše trte na svetu. Še bolj številna pa je bila skupina, ki se je udeležila Rajzefirbčnega sprehoda, poimenovanega Kol:Tura. Zbrali so se na začetku promenade Mestnega parka in pot nadaljevali po mestnih ulicah. Pridružila se jim je tudi družina z Dunaja, ki se je na poti na Hrvaško ustavila v Mariboru, ne vedoč, da je v Sloveniji 8. februarja dela prost dan. "Iskali smo gostilno, da bi kaj dobrega pojedli, naleteli pa smo na zaprta vrata, nato pa na množico ljudi, ki smo ji sledili in si tako, ne da bi načrtovali, ogledali to čudovito mesto," so bili kljub praznim želodcem zadovoljni avstrijski turisti.

Andreja Bjelan iz Muzeja za enega ob Glavnem mostu, kjer bo mogoče do marca obujati spomine na Sarajevo, Vučka in Jureta Franka. 
Sanja Verovnik
Skupina iz Limbuša, ki jo je vodila turistična vodnica Jasmina Možič, je obiskala tudi Hišo Stare trte na Lentu. 
Sanja Verovnik

Nepozabni Vučko, Jure in Sarajevo

Precej nostalgično razpoloženi pa so bili obiskovalci v najmanjšem muzeju v mestu - v Trafiki ob Glavnem mostu, kjer je bilo za trenutek mogoče podoživeti zimske olimpijske igre v Sarajevu leta 1984 ter nepozabno finalno vožnjo Jureta Franka, ki je takrat še Jugoslaviji prismučal olimpijsko srebro. Da razstava prinaša nekaj nepozabnih utrinkov in spominkov s športnega dogodka, ki se ga še danes mnogi z veseljem spominjajo, je pojasnila Andreja Bjelan, ki je razstavo tudi pripravila. "Vučka, vožnje Jureta in ne nazadnje tudi Sarajeva ne moreš kar tako iztrgati iz srca," pa je zatrdila Mariborčanka Anica Smrkolj med obiskom Muzeja za enega.

Gregor Pratneker je s svojimi deli navdušil v Umetnostni galeriji Maribor. 
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta