Hranilnik za umetnika

P. V.
23.09.2023 05:50

V razstavišču artKIT na Glavnem trgu v Mariboru so včeraj odprli razstavo del kiparja Jožeta Šubica.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Sklepno dejanje obračuna s sistemom likovne oziroma vizualne umetnosti"  
Kibla

Kipar in slikar Jože Šubic na razstavi predstavlja hranilnike, "s čimer ne samo simbolno, ampak tudi dejansko zaokrožuje neki avtorski opus", so ob razstavi zapisali v Kibli. Za vsako svojo prejšnjo razstavo je namreč iz keramike izdelal unikaten Hranilnik za umetnika in ga kot poseben artefakt pristavil za nabiranje prostovoljnih prispevkov "za obisk ali katalog ali kar tako".

Zdaj se jih je odločil razbiti in preveriti, kaj se je nabralo v njih, ter to razstaviti kot avtonomno postavitev. Razstava se "vzpostavlja kot instalacija, zaokrožen oziroma sestavljen ambient, ki ga po razstavah Devet postaj tvojega okusa (2011), Kdo tukaj drži vodo? (2012) in Glorious Twelfth (2020) dodobra napolni šestnajst keramičnih hranilnikov. Tokrat ne bomo nobenega videli kot dodatnega, vzporednega, infiltriranega v svojo

funkcijo nabiranja, saj so transformirani v osrednji umetniški predmet in so kot taki 'neuporabni', brez želja, potreb in obvez, zato pa na ogled in v razmislek. Konec sprejemanja donacij kot sklepno dejanje obračuna s sistemom likovne oziroma vizualne umetnosti. Vse to spremlja video, v produkciji Film Factory Maribor, s performativno akcijo razbijanja hranilnikov kot dokončno rešitvijo umetnikove izjave in njegove komercialne dejavnosti," so še zapisali.

Jože Šubic se je rodil leta 1958 v Mariboru. Diplomiral je na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, smer slikarstvo (1982), in opravil tudi specialko (1984). Ukvarja se z objekti, risbo, grafiko in s slikarstvom, od leta 2000 se posveča instalacijam. Za svoje delo je prejel več nagrad. Leta 2020 je prejel nagrado ZDSLU za življenjsko delo. Živi in ustvarja v Mariboru. Razstava bo na ogled do 21. oktobra. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta