In principio erat Dachau

Petra Vidali
25.01.2021 18:00
Razstava grafične mape Bogdana Borčića v sklopu projekta Šoa - spominjamo se v Sinagogi Maribor
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Iz grafične mape Bogdana Borčića
Galerija Božidar Jakac

Eden najpomembnejših slovenskih likovnih ustvarjalcev Bogdan Borčić je leta 2014 po naročilu Muzeja spominskega obeležja Koncentracijskega taborišča Dachau izdelal grafično mapo In principio erat Dachau, serijo osmih grafik v sedmih odtisih.

Na tokratni razstavi v Sinagogi Maribor predstavljajo celotno grafično mapo, ki jo hranijo v Grafičnem kabinetu Bogdana Borčića v Galeriji Božidar Jakac Kostanjevica na Krki. Ob grafikah bo razstavljenih tudi nekaj avtorjevih pripravljalnih risb za omenjene grafike in risba Dachau iz leta 1993.

Umetnika in njegovo delo bosta predstavila Kristina T. Simončič, kustosinja Galerije Božidar Jakac Kostanjevica na Krki, ter likovni kritik in kustos Mario Berdič Codella, ki je bil tudi pobudnik organizacije gostovanja razstave Borčićevih del v Sinagogi Maribor.

Na virtualnem odprtju bo gledalce nagovoril tudi Boris Hajdinjak, direktor Sinagoge Maribor. Virtualno odprtje bo v četrtek, 28. januarja, ob 18. uri.

Spremljati ga bo mogoče na spletni strani Sinagoge Maribor in na facebooku.

Ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta pa Sinagoga že v sredo ob 11. uri vabi na virtualno predstavitvi posebne številke revije Edinost in dialog, ki je posvečena judovsko-krščanskemu dialogu.

Revijo bosta predstavila njena urednika dr. Maksimilijan Matjaž in dr. Samo Skralovnik. Predstavitvi bo sledilo virtualno predavanje dr. Milene Mileve Blažić na temo holokavsta v izobraževanju in o izločitvi Dnevnika Ane Frank iz učnega načrta za slovenščino. Virtualni dogodek bo potekal v spletni aplikaciji Zoom.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta