(INTERVJU) Alan Hranitelj: Potrebuješ življenjsko izkušnjo in drugačno širino, da razviješ sebe

Petra Zemljič Petra Zemljič
29.01.2020 15:52

Kostumograf Alan Hranitelj dobi nagrado Prešernovega sklada za razstavo Vzporedni svetovi, ker je bila ta, kot je zapisano v utemeljitvi, praznik kostumografije ter presežek kiparske in slikarske imaginacije. Njegov opus je prepleten z opero, gledališčem in filmom, doma in v tujini.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Borut Peterlin

Razstavo Vzporedni svetovi ste odprli ob 33-letnici svojega dela in 13 let po retrospektivni razstavi Kostumografija 1986-2006. Kako ste napolnili ta bazen idej?
"Ta razstava je retrospektiva za zadnjih 13 let in je v treh delih. V prvem delu je predstavljena selekcija kostumov iz različnih predstav. V tretjem delu, Omara norega klobučarja, je izbor osebnih stvari - telovniki, srajce, Cirque du Soleil in kravate, ki jih zbiram že več kot 25 let. Počivaj v miru, drugi del, so, recimo temu, skulpture, ideje za njih hranim že leta, le realizirale so se za to razstavo. Vsak, ki je bil na razstavi, je kaj v tem našel, že samo okvir, naslov, je dal ljudem misliti. Na drug način so gledali te stvari in videli raznorazne prepoznave. In to je to, kar mene veseli, črpaš pa iz osnovnih izkušenj, življenjskih, iz otroštva in tako naprej. Vsak od nas."
Kot prišlek ste prišli na vrh.

Darja Štravs Tisu
Darja Štravs Tisu
Darja Štravs Tisu
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta