Iščejo se dela Nandeta in Draga Vidmarja

kr
29.07.2019 15:00

Galerija Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki pripravlja pregledno razstavo o slikarju in grafiku Nandetu Vidmarju (1899–1981), ki je začel ustvarjati po prvi svetovni vojni

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nande Vidmar, Zimska pokrajina, 1921, olje na platnu, zasebna last
Tomaz Grdin

Razstava, ki jo bodo odprli 4. oktobra, bo eden izmed osrednjih letošnjih dogodkov, ko zaznamujejo 120. obletnico slikarjevega rojstva.
"Razstaviti želimo najkvalitetnejša dela iz opusa Nandeta Vidmarja, ki je bil izjemno vsestranska osebnost in je širši publiki nepoznan. Poleg grafik in risb nameravamo predstaviti predvsem barvita slikarska dela, ki so nastajala do leta 1971, ko je prekinil slikanje," so zapisali v galeriji. Najbolj skrivnosten ostaja opus izpred druge svetovne vojne, saj se je za mnogimi slikami iz ustvarjalčevega zgodnjega in zrelega obdobja porazgubila sled ali so bile uničene.
Zadnja pregledna razstava del Nandeta Vidmarja je bila postavljena leta 1989 v Mestnem muzeju. Na prihajajoči razstavi bi želeli ob njegovih najmarkantnejših delih predstaviti tudi slike, ki so bile do sedaj širši javnosti manj poznane ali celo nepoznane. Zato se obračajo na javnost, na vse lastnike njegovih del ali dokumentarnega gradiva (umetnikova pisma), da jim pomagajo sestaviti popolnejši seznam njegovih slik, izbor pa bi tudi razstavili. Poziv oziroma prošnja velja tudi za dela njegovega mlajšega brata Draga, čigar delo in opus sta sorodna Nandetovemu, so zapisali v galeriji. Slikarska dela bratov, ki sta delovala na različnih koncih (okolica Laškega, Tržič, Ljubljana) ter razstavljala doma in v tujini, so raztresena po številnih lokacijah Slovenije, dodajajo. Kontaktni podatki galerije so: Grajska cesta 45, 8311 Kostanjevica na Krki, info@galerija-bj.si in 07 498 81 40.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta