Knjiga literarnih priznanj Virginie Woolf in Margaret Kennedy

sta, pv
24.01.2021 18:05
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Virginia Woolf
Neznan

Pri britanski avkcijski hiši Dominic Winter Auctioneers gre na dražbo Really and Truly: A Book of Literary Confessions, Res in resnično: Knjiga literarnih izpovedi (morda bolj Knjiga literarnih priznanj). V njej pisateljica Virginia Woolf in nekateri njeni sodobniki in sodobnice delijo razmišljanja o "največjih genijih" literarnega sveta in "najslabših angleških romanopiscih".

Med avtorji, ki so delili svoja mnenja in presojali sodobnike, sta Virginia Woolf (1882-1941) in Margaret Kennedy (1896-1967). Izbrane avtorice oziroma avtorji so odgovarjali na 39 vprašanj, med njimi o tem, kdo je najboljši doslej živeči pisec proze in kdo je najslabši živeči angleški dramatik. V knjigi zbrani ročno zapisani odgovori so nastali med letoma 1923 in 1927, navaja britanski BBC.

Knjigo je med urejanjem zapuščine pokojne babice odkril William Mackesy, vnuk Margaret Kennedy. Po njegovem mnenju so "najverjetneje neizogibno" najbolj zabavni izrazi nenaklonjenosti. Za najbolj precenjena živeča angleška avtorja so sodelujoči denimo omenili D. H. Lawrencea in Jamesa Joycea.

"Zanimivo je, kako se mnenja spremenijo, še posebej, kako malo so zdaj omenjani tedaj najbolj znameniti avtorji," je dodal Mackesy.

Po besedah Chrisa Alburyja iz Dominic Winter Auctioneers je knjiga "unikaten literarni dragulj". Najbolj mu je všeč, koliko razkriva: "V manj kot sto besedah, zapisanih z zanjo značilnim vijoličnim črnilom, nam Virginia Woolf izda zelo veliko o svojih literarnih naklonjenostih in nenaklonjenostih." Pisateljica je denimo za najboljšega živečega angleškega kritika literature izbrala T. S. Eliota.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta