Koncert lanske in letošnje nagrajenke Prešernovega sklada

mh
19.01.2022 13:59

Prvi koncert Simfoničnega cikla SNG Maribor predstavlja solistki Lano Trotovšek, violinistko, in sopranistko Andrejo Zakonjšek Krt, dirigent bo mednarodno uveljavljeni Philipp von Steinaecker

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Andreja Zakonjšek Krt

Osebni arhiv

Jutri bo v Veliki dvorani SNG Maribor 1. koncert Simfoničnega cikla s Simfoničnim orkestrom SNG Maribor, dirigentom Philippom von Satenaeckerjem in solistkama - violinistko Lano Trotovšek in domačo sopranistko Andrejo Zakonjšek Krt. Skupna jima je nagrada Prešernovega sklada, sta lanska in aktualna nagrajenka. Na sporedu bodo dela Iztoka Kocena to those torn away from an embrace (tistim, ki iztrgani so iz objema), za sopran in orkester ter Ludwiga van Beethovna Koncert za violino in orkester v D-duru, op. 61, v prvem delu. V drugem delu pa Franz Schubert: Simfonija št. 1 v D-duru, D. 82.

Philipp von Steinaecker je bil prvi dirigent programa Melgaardov mladi dirigent londonskega Orchestra of the Age of Enlightenment. Kot strasten ljubitelj in poznavalec glasbe iz obdobja baroka in klasicizma je ustanovil svoj lastni orkester Musica Saeculorum. Kot akademski glasbenik violončelist in član zasedbe Orchestre Révolutionaire et Romantique je veliko sodeloval s sirom Johnom Eliotom Gardinerjem in Claudiem Abbadom, sprva kot soustanovitelj Mahlerjevega komornega orkestra in član Luzernskega festivalskega orkestra, pozneje pa kot Abbadov asistent in gostujoči dirigent Orkestra Mozart. V sezoni 2020/21 je začel svoje večletno sodelovanje z Reško filharmonijo kot glavni gostujoči dirigent; na isto mesto ga je angažirala tudi Slovenska filharmonija na začetku sezone 2019/20.

Mednarodno prepoznavna violinistka Lana Trotovšek živi v Londonu, kjer je zaposlena kot profesorica na konservatoriju za glasbo in ples Trinity Laban. S svojo domovino ohranja tesne stike: v Sloveniji redno nastopa, pogosto pa kot gostujoča profesorica predava tudi na Akademiji za glasbo v Ljubljani.

Sopranistka Andreja Zakonjšek Krt se je po diplomi iz glasbene pedagogike na mariborski Pedagoški fakulteti izpopolnjevala na oddelku za koncertno petje na Visoki šoli za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu. Od sezone 1996/97 je kot solistka redno zaposlena v Operi SNG Maribor. Za umetniške dosežke in upodobitvi vlog Amelie iz Verdijeve opere Simon Boccanegra in Marguerite iz Gounodeve opere Faust je prejela nagrado Prešernovega sklada za leto 2022.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta