Koncertni abonma Grad Rače: Vrhunska mlajša generacija umetnikov

Dvajset let abonmaja, ki se lahko kosa z marsikaterim v glasbenih centrih - letos bo spet pet koncertov mednarodno uveljavljenih umetnikov in umetnic

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Trio Tempestoso se bo predstavil
13. februarja v Beli dvorani Gradu Rače.
 

Slavko Rajh

Ko je Občina Rače - Fram tudi z evropskimi sredstvi prenovila renesančno graščino, je KUD Rače takoj začel umeščati glasbene vokalne, instrumentalne, vokalno-instrumentalne in uprizoritvene vsebine v te ambiente. Pred dvajsetimi leti so začeli s koncerti visoke umetniške kvalitete, zadnjih šest let imajo koncertni abonma in sedaj nadaljujejo tretji štiriletni cikel koncertnega abonmaja Grad Rače s podporo Ministrstva za kulturo RS. Skozi čas jim je uspelo pridobiti številno publiko. Po teh letih je dvorana zmeraj polna, abonmajske koncertne dogodke pa selijo tudi v druge primerne ambiente v občini, v grajsko kapelo in dve cerkvi. V letu 2022 načrtujejo - kot so to izvedli v letu 2021- tonsko in video snemanje koncertov profesionalne kvalitete, ki so dostopni na kanalu Youtube ter spletni strani KUD Rače in Občine Rače - Fram.

V tem času so se povezali z osnovnima šolama v občini in oddelkom Konservatorija za glasbo in balet iz Maribora. Občinstvo ni le domače, vedno več ga prihaja s širšega območja, saj s sporedi in izvajalci kvalitativno ne zaostajajo za večjimi kulturnimi centri v Sloveniji. V zadnjih dveh letih večino koncertov posname RTV-center Maribor in jih potem emitira za programa Ars in Radia Maribor.

Vsi interpreti doslej so ambiente izjemno dobro ocenili in bili nad njimi navdušeni. Dodana vrednost abonmaja je tudi njegov umetniški vodja, vrhunski, mednarodno prepoznavni skladatelj, domačin Vito Žuraj, ki odlično pozna umetniške kroge v Sloveniji in tujini in je tako vsak izvajalec kvalitativno preizkušen. Posebna naravnanost in prednost abonmaja Grad Rače je tudi v tem, da praviloma na vsakem koncertu interpreti predstavijo slovenska dela ali celo več slovenskih del, zvečine 20. in 21. stoletja. Tako vzpodbujajo in sooblikujejo domačo ustvarjalnost, ki je vedno boljša in v svetu prepoznavna.

Slabosti in nevarnosti vidijo predvsem - kot pri podobnih primerih drugje, kjer se dela na ljubiteljski način -, da ne zamujajo vzgoje za delo z mlajšimi generacijami, ki bi nadaljevale delo brez nihanja v kvaliteti, ko neka generacija odhaja. Druga nevarnost pa je finančne narave, saj če pomoč ministrstva usahne, abonmaja v tej kvaliteti (ali sploh) ne bo več, ampak le občasni koncerti, ki so bili pred 16 leti z izvajalci in programi nižje kakovosti. V letu 2021 so kljub epidemiji koronavirusa izpeljali vseh pet koncertov.

Začeli so z novoletnimi koncerti leta 2002, ki so postali tradicionalni. Na njih in tudi nekaterih drugih skozi leta se je zvrstila plejada odličnih, zvečine mladih, domačih in tujih umetnikov z zanimivimi sporedi skladb različnih stilnih obdobij domačih in tujih skladateljev.

Kaj prinaša letošnji abonma Grad Rače? Pet koncertov bo, nastopili pa bodo mednarodno priznani umetniki mlajših generacij - solisti ali komorne zasedbe. Spored skladb bo zajemal dela iz svetovne literature različnih stilnih obdobij s poudarkom na sodobnejših zvočnih smernicah. Posebna skrb bo vnovič veljala kvalitetnemu domačemu ustvarjanju. Na letošnjem prvem abonmajskem koncertu bosta 9. januarja nastopili Veronika Brecelj, iz zlate generacije mlajših slovenskih violinistk, in Vita Peterlin, violončelo. 13. februarja bosta nastopili sopranistka Sabina Cvilak in pianistka Adriana Magdovski, 13. februarja se bo predstavil Trio Tempestoso Veronike Brecelj, harmonikarka Sanja Mlinarič, Andraž Golob, solo basklarinetist Berlinskih filharmonikov, in Urban Megušar, čelist. 24. aprila bosta nastopili sestri Neja Skrbiš, pianistka, in Živa Skrbiš, flavtistka, 2. julija pa kitaristka Klara Tomljanovič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta