(KRITIKA KONCERTA) Delno do pretežno izvedeno. Epidemija krči tako program kot obisk

Darinko Kores Jacks
02.12.2021 05:51

Koroški kvartet Liquid Carpet v polni postavi in po napovedih, italijanskemu kvartetu OttoMani pa to v Mariboru očitno ni usojeno.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Liquid Carpet
 

Darinko Kores Jacks

Splošna epidemična situacija se precej pozna tudi pretežno jazzovskemu ciklu Blue Planet, ki ga pripravlja mariborski zavod Etnika. V sredo, 24. novembra, bi morala v veliki Maistrovi dvorani Narodnega doma (ND) nastopiti slovenska zasedba Generator, a je koncert zaradi bolezni odpadel oziroma bo izveden kasneje. Kje in kdaj, pa je stvar okoliščin - ko bo pač možno.

Meditativne zvočne slike

A slab teden prej, v četrtek, 18. novembra, je ob kar solidnem obisku za te čase - zasedenih je bila dobra tretjina od kakih 80, 90 po dvorani z zadostnimi razmiki nameščenih sedežev - nastopil koroški kvartet Liquid Carpet. Vodi ga Jure Praper (električna kitara) z 20-letnimi izkušnjami sodelovanja v številnih zasedbah različnih zvrsti, ob njem pa igrajo Matjaž Mlakar (saksofon), David Novak (električna baskitara) in Matic Črešnik (bobni). Prav zaradi slednjega, najmlajšega člana je bil koncert skoraj do samega začetka malce negotov - a ne zaradi covida-19, ampak iz mnogo bolj radostnih razlogov. Za svoj komplet tolkal je namreč sedel takoj za tem, ko se je pripeljal naravnost iz bolnišnice, kjer je bil prisoten ob porodu svojega otroka.

Skupina se je predstavila z živahno dinamično, izvedbeno kar navdušujoče dovršeno kombinacijo lastnih skladb in inovativnih priredb. Pri svoji glasbi tekoče združuje rockovsko ritmiko s prvinami bluesa, diskretno vključuje ljudske elemente, nekoliko bolj pa izpostavlja ne posebno ekstremno, a dodelano jazzovsko improvizacijo, ambientalistično umirjenost in še kaj. Poseben poudarek daje tudi na svojski način meditativnemu pristopu k neke vrste zvočnemu slikanju - še posebno v skladbi z enakim naslovom, kot je ime skupine (tekoča preproga je - po Praperjevi razlagi - tehnični termin za plovbo po povsem mirnem morju v popolnem brezvetrju, ki z enakomernimi zvočnimi dražljaji, na primer ob veslanju, spodbuja k zamaknjenosti v poglobljeno razmišljanje). Koncert, ki je z dodatki trajal spodobno uro in pol, je pospremilo nedeljeno odobravanje občinstva.

Trio Tolge Duringa
 

Darinko Kores Jacks

Namesto osmih šest rok

Bi se pa v petek, 26. novembra, vendarle naj zgodil že za pred kakima dvema mesecema napovedan in nato zaradi koronavirusnih zapletov prestavljen koncert v Italiji delujočega kvarteta OttoMani (osem rok). A rok je bilo le šest. Napovedani bobnar Francesco Savoretti (ali pa morda stalni član te zasedbe Andrea Piccioni kot logična zamenjava) je zaradi nedavnega sodelovanja na delavnici z naknadno potrjeno okužbo udeleženca moral ostati v karanteni. Organizatorji so se za vskok sicer skušali dogovoriti z mariborskim tolkalcem Damirjem Mazrekom, ki pa je imel druge obveznosti. Zaradi okužbe s koronavirusom v družini je manjkal še organizator Marjan Ornik.

A tudi v ekipi nastopajočih je bilo glede na napoved kar nekaj sprememb. Basklarinetist Achille Succi, ki ga v teh krajih dobro poznamo in pogosto sodeluje s slovenskimi glasbeniki, in kontrabasist Andrea Lamacchia sta prav tako izostala. Je pa prišel nedvomni vodja skupine, turško-nizozemski mojster akustične kitare s prečkami in brez njih ter skladatelj Tolga During, ob njem pa stalna sodelavca iz njegovega kvarteta, basklarinetist Francesco Ganassin in kontrabasist Giuseppe Dimonte.

Seveda se je odsotnost tolkal še kako poznala. Ob poslušanju sicer izvrstno uigranega tria si je bilo mogoče kar predstavljati, kako bi koncert zvenel šele v polni zasedbi. Je pa prikrajšanost ritmične sekcije bolj izpostavila kompozicijske principe, ki prepletajo umirjeno jazzovsko improvizacijo, (predvsem tradicionalno turško ter nasploh orientalsko pa tudi mediteransko) klasično in ljudsko glasbo v svojsko harmonično nadgradnjo. Dokaj nenavadno - skoraj bolj kot oud (arabska lutnja) - zveni tudi Duringova kitara. Glasbeniki so z dobro uro dodelano virtuoznega muziciranja prepričali sicer ne prav številno občinstvo. A v teh razmerah kakih 20 obiskovalcev vendarle ni popolno razočaranje.

Naslednji dogodek cikla je napovedan v petek, 17. decembra, ko bosta - če bo vse po sreči - v ND nastopila tajvanska vokalistka in mojstrica ljudskih godal Chiao-Hua Chang in poljski kitarist Przsemyslaw Straczek.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta