Lidija Arizankovska, prva Toporišičeva nagrajenka

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lidija Arizankovska: "V makedonski jezik sem prevajala pisatelje Draga Jančarja, Vlada Žabota, Milana Deklevo, Majo Novak, Gabrielo Babnik idr." 
Lidija Arizankovska: "V makedonski jezik sem prevajala pisatelje Draga Jančarja, Vlada Žabota, Milana Deklevo, Majo Novak, Gabrielo Babnik idr." 
Osebni arhiv
Lidija Arizankovska je tri desetletja  lektorica slovenskega jezika na Filološki fakulteti Blaže Koneski Univerze sv. Cirila in Metoda v Skopju. Je letošnja prva dobitnica Toporišičevega priznanja za izjemne raziskovalne in pedagoške dosežke na vseh stopnjah izobraževanja ter izkazano večdesetletno sodelovanje in krepitev sodelovanja med ustanovami oziroma posamezniki.

Slovenski jezik se poučuje na Filološki fakulteti v Skopju od leta 1959. Leta 2003 je akreditiran triletni študijski program slovenskega jezika, se pravi slovenščina kot drugi diplomski študij, Od leta 2007 je štiriletni samostojni študijski program. Slovenski jezik se poučuje v okviru ponujenih študijskih programov tudi na drugi stopnji študija, vključno s študijem konferenčnega tolmačenja, ter na tretji stopnji.

Lidija Arizankovska je prevajalka iz slovenskega v makedonski jezik, prevajala je pisatelje Draga Jančarja, Vlada Žabota, Milana Deklevo, Majo Novak, Gabrielo Babnik idr., je tudi avtorica učbenika Izbor sodobne slovenske književnosti, prevedene v makedonski jezik.

Zanimanje za študij slovenskega jezika v Makedoniji še vedno obstaja, čeprav se število študentov glede na preteklost spreminja, vendar je to posledica novih globalnih družbenih sprememb. V Makedoniji še vedno obstaja potreba po učiteljih in prevajalcih iz slovenskega jezika, možnost študija v Sloveniji pa je v zadnjem obdobju potrebo po njem še povečala.
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta