Marpurgi končno na domačem odru

Petra Zemljič Petra Zemljič
30.09.2020 14:32

Opera SNG Maribor odpira sezono z noviteto po literarni predlogi Marpurgi

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tiberiu Marta

Premiera dolgo pričakovane domače sodobne opere Marpurgi, ki je zaradi pandemije odpadla v lanski sezoni, ta pa je bila posvečena stoletnici gledališča, bo v petek, 2. oktobra, v Veliki dvorani SNG Maribor. Slovensko operno noviteto po motivih romana Zlate Vokač Medic sta ustvarila libretist in režiser Igor Pison in skladateljica Nina Šenk. Pod taktirko Simona Krečiča bodo nastopili Sabina Cvilak, Jaki Jurgec, Martin Sušnik, Bogdan Stopar, Sebastijan Čelofiga, Irena Petkova, Julija Jurgec/Rene Vujinić Cvilak ter zbor in orkester Opere in Baleta SNG Maribor.

Tiberiu Marta

Da bomo videli nekaj vrhunskega in veličastnega in da ima Maribor sedaj svojo opero, je na današnji tiskovni konferenci napovedal direktor SNG Maribor Danilo Rošker. Simon Krečič, umetniški direktor mariborske Opere, je izpostavil odlično delo s skladateljico in libretistom, ob tem pa še režiserjevo spretnost in poetiko. "Res smo se ujeli in ustvarjanje opere je bilo lepo potovanje. Izdelek je celovito zaokrožen z vseh smeri: z libretom, glasbo in scenografijo. Že na pogled je opera impresivna," je dejal Krečič. Da je bilo materiala za 19-urno opero v prvem dejanju in 40-urno v drugem in da sta se morala z Nino odločiti, kaj bo ostalo in kaj ne, je dodal Pison, a kljub temu so ohranili jedra, okrog katerih se vrti ta zgodba, ki je zanj esejistično zastavljena. "Režija je stopila v ospredje kasneje, ko je Nina skoraj zaključila proces komponiranja. Je odlična sodelavka, jasna in zelo pripravljena umetnica, kar je prava redkost. Če se ne bi ujela, dvomim, da bi zdaj sploh govorili o operi Marpurgi. Omenil bi tudi željo, ki je neposredno vezana na kompromis časa. Zelo bi se veselil debate, ki kritično pretresa pojem sodobne opere v smislu postavitve in libreta ter se sprašuje, zakaj v imenu neke psevdotradicije še vedno ustvarjamo šablonske opere. Zato gledam na prvo stopnjo Marpurgov kot na uvod v globlje razmišljanje o problematiki sodobne opere."

Čeprav se roman dogaja v 14., 15. stoletju, je hvalnica tudi sedanjemu Mariboru, začne Nina Šenk. "Zgodba že sama prinaša določene glasbene rešitve," pravi, "predvsem pa temelji na kontrastih - naj bo to razlika v karakterju, v razmišljanju obeh protagonistov ali denimo v tem, da ima tudi zbor sočasno več vlog. Enkrat predstavlja ljudstvo, drugič vest in strah, velikokrat pa sem te kontraste vkomponirala sočasno. S tem sem na neki način pokazala možnost različnih pogledov na isto situacijo." Izpostavlja še, da je skozi proces postalo jasno, da zgodba zahteva tudi nadaljevanje, tako imamo zdaj izvedbo prvega dela Marpurgov, drugi del sledi v eni izmed naslednjih sezon. V SNG Maribor še dodajajo, da glasbenoscensko delo v zvrsti sodobne opere ne želi zgolj opozoriti na bogato dediščino mesta Maribor in njegovih prebivalcev, kot je opisano v istoimenskem romanu Zlate Vokač Medic, ampak tudi na odgovornost, ki jo nosijo kot soustvarjalci kulturnega, političnega in nasploh družbenega življenja v mestu, širši okolici in v sodobni Evropi.

Tiberiu Marta

​Asistentka dirigenta je Jera Petriček Hrastnik, scenograf Rok Predin, asistent scenografa Matic Kašnik, kostumografka Branka Pavlič, oblikovalec luči Rok Predin in asistent režije Tim Ribič.

V času uprizarjanja opere bo v foyerjih SNG Maribor na ogled razstava Marpurgi: med zgodovino in literarno svobodo, ki sta jo pripravila Klemen Brvar iz Mariborske knjižnice in Boris Hajdinjak, direktor Centra judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor. Letos tudi mineva četrt stoletja od smrti pisateljice Zlate Vokač Medic, njen roman, ki je sicer izšel leta 1985, pa slavi 35. jubilej. Ob tej priložnosti je izšel tudi ponatis tega kultnega dela pri založbi Beletrina.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta