Nagrada občinstva lux nemškemu filmu Zbornica

STA, MMAJ
17.04.2024 09:07

Nagrado so v torek podelili v Evropskem parlamentu v Bruslju

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Scenarist filma Zbornica Johannes Duncker z nagrado občinstva lux 
Alain Rolland/Evropski parlament

Nemški film Zbornica (Das Lehrerzimmer) režiserja Ilkerja Çataka je bil eden izmed petih neominirancev za letošnjo nagrado občinstva lux. Končni vrstni red so določili z združitvijo ocene javnosti - tudi gledalk in gledalcev iz Slovenije - in poslancev Evropskega parlamenta, od katerih vsaka šteje za polovico. Ostali nominirani filmi so bili Sestre v savni (Savvusanna sõsarad) režiserke Anne Hints, Jesensko listje (Kuolleet lehdet) Akija Kaurismäkija, Adamant (Sur l'Adamant) Nicolasa Philiberta in 20.000 vrst čebel (20.000 especies de abejas) režiserke Estibaliz Urresola Solaguren.

Film Zbornica pripoveduje zgodbo o idealistični mladi učiteljici, ki je ravno začela svojo prvo službo. Ko se na šoli zgodi niz tatvin, za katere osumijo enega njenih učencev, se odloči, da bo zadevi prišla do dna. Film je bil nominiran tudi za oskarja v kategoriji najboljših mednarodnih celovečercev. 

Kipec je prevzel scenarist Johannes Duncker, ekipa filma pa je v skupni izjavi zapisala, da to priznanje poudarja ključno vlogo učiteljev kot nesojenih junakov naše družbe. "Z največjim spoštovanjem jim posvečamo to nagrado," so zapisali.

Nagrado občinstva LUX podeljujeta Evropski parlament in Evropska filmska akademija, da bi spodbujala kulturno raznolikost, zagotavljala podporo kinematografom in umetnosti, podprla evropski film in evropsko ustvarjalnost. Podpredsednica Evropskega parlamenta Evelyn Regner je tako na prireditvi kot pozneje na novinarski konferenci poudarila, da imajo vsi filmi zelo močno družbeno sporočilo. Po njenih besedah imata kultura in zlasti kinematografija "ključno vlogo pri utrjevanju našega občutka skupne evropske identitete". Vrednote, ki so "v osrčju naše evropske demokracije, so enake tistim, ki so prikazane v današnjih filmih", je menila, ob čemer je opozorila na krhkost demokracije v današnjem času, spomnila pa je tudi na prihajajoče evropske volitve.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta