Nominirani filmi za nagrado LUX brezplačno na spletu

MMAJ
06.04.2024 05:00

Od danes do torka si bo preko spletne videoteke nacionalne televizije vsak dan mogoče ogledati po enega od nominiranih filmov, ki se potegujejo za nagrado občinstva LUX. Gledalci bodo lahko filme tudi ocenili.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Logotip nagrade občinstva LUX 
Evropski parlament

Nagrado občinstva LUX podeljujeta Evropski parlament in Evropska filmska akademija, da bi spodbujala kulturno raznolikost, zagotavljala podporo kinematografom in umetnosti, podprla evropski film in evropsko ustvarjalnost. Predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola je poudarila, da je Evropski parlament edini na svetu, ki podeljuje filmsko nagrado: "Z nagrado občinstva LUX vsako leto povezujemo delo evropskih politikov s filmskim ustvarjanjem v Evropi. Umetniška plat nagrade občinstva LUX odraža našo vnemo v boju za državljanske in človekove pravice, za pravičnost, demokracijo in svobodo."

Na ogled štirje od petih filmov

Nominirani filmi so podnaslovljeni v 24 uradnih jezikih Evropske unije in se brezplačno predvajajo v vseh 27 državah članicah. Izbrani filmi ozaveščajo o nekaterih osrednjih družbenih in političnih vprašanjih današnjega časa. Za letošnjo nagrado je nominiranih pet vrhuncev evropskega filma iz zadnjega leta: Sestre v savni (Savvusanna sõsarad) režiserke Anne Hints, Jesensko listje (Kuolleet lehdet) Akija Kaurismäkija, Adamant (Sur l'Adamant) Nicolasa Philiberta, 20.000 vrst čebel (20.000 especies de abejas) režiserke Estibaliz Urresola Solaguren in Zbornica (Das Lehrerzimmer) Ilkerja Çataka

Kot javni medijski servis pri projektu sodeluje tudi RTV Slovenija in na ta način v sodelovanju s pisarno Evropskega parlamenta v Ljubljani sledi zavezi pri spodbujanju produkcije in razširjanju kakovostnih igranih in drugih vsebin, kamor sodi tudi evropska kinematografija. Po zaslugi tega dejstva si bo med 6. in 9. aprilom preko spletne videoteke RTV 365 vsak dan mogoče brezplačno ogledati po enega izmed nominiranih filmov. Že danes je preko spletne strani RTV Slovenija na voljo film Sestre v savni, jutri je na vrsti Jesensko listje, v ponedeljek Adamant, v torek pa 20.000 vrst čebel. Zaradi omejitev pri avtorskih pravicah film Zbornica ni vključen v tokratno brezplačno predstavitev preko spleta. 

Nagrada potovanje v Bruselj

Gledalke in gledalci lahko film, ki so si ga ogledali, ocenjujejo prek spletne strani luxaward.eu, in to z oceno ena do pet. Glasove je mogoče oddati do 14. aprila. Z oddajo ocene filma lahko gledalke in gledalci, tudi tisti iz Slovenije, osvojijo nagrado – povabilo na slavnostno podelitev nagrade občinstva LUX, kjer se bodo v Bruslju srečali tudi z nominiranci in nagrajenci.

Končni vrstni red nominiranih filmov se bo določil z združitvijo ocene javnosti in poslancev Evropskega parlamenta, od katerih vsaka šteje za polovico. Nagrajeni film bo razglašen na slovesni podelitvi nagrade občinstva LUX, ki bo 16. aprila 2024 v Bruslju.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta