"Najpomembnejša odločitev za projekt gradnje NUK 2 doslej"

P. V.
20.07.2023 15:06

Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije načrtuje do leta 2027 94 milijonov evrov za gradnjo nove Narodne in univerzitetne knjižnice.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Maketa NUK 2
Gov.si

Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije je včeraj objavilo informacijo o načrtih glede gradnje NUK 2 ter predvidenih proračunskih sredstvih v naslednjih letih. Za dolgo pričakovani projekt, ki že ima izdano pravnomočno gradbeno dovoljenje, se trenutno pripravlja potrebna projektna dokumentacija za izvedbo (PZI). V začetku leta 2024 je predviden zaključek pripravljalnih del, v jeseni pa ureditev gradbene jame in začetek gradbenih del. Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in investicije je za leto 2024 v proračunu predvidelo 3 milijone evrov, načrtuje pa še skupno 94 milijonov evrov, od tega 11 milijonov v letu 2025, v letih 2026 in 2027 pa 37 oziroma 46 milijonov evrov.

"Odločitev o zagotovitvi finančnih sredstev za gradnjo NUK 2 v državnem proračun je za projekt najpomembnejša in najzahtevnejša odločitev doslej. Vlada RS s tem uresničuje zavezo, ki je bila dana novembra lani ob obisku predsednika vlade dr. Roberta Goloba in ministra za visoko šolstvo, znanost in inovacije dr. Igorja Papiča v Narodni in univerzitetni knjižnici.

V Narodni in univerzitetni knjižnici načrte ministrstva toplo pozdravljamo, saj gre za razvojno naložbo v znanje in ljudi, načrtovano z mislijo na prihodnost učeče se družbe," so danes zapisali v sporočilu za javnost iz NUK. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.