Evropski film odpira vrata: Danes brezplačen ogled nominirancev za nagrado lux

Matic Majcen Matic Majcen
09.05.2023 05:06

Danes si bo v sklopu dneva Evrope na javnem spletnem portalu RTV 365 mogoče brezplačno ogledati pet nominiranih filmov za evropsko nagrado lux. Vzpostavljeno je tudi spletno glasovanje

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Med petimi nominiranci so sama vrhunska dela evropskega filma. 
Evropski parlament Slovenija

Nagrado lux so pri Evropskem parlamentu začeli podeljevati leta 2007 z namenom promocije evropskega filma in z njim povezane ustvarjalnosti. Nagrada je od tedaj pridobila precejšen ugled v evropskem kulturnem prostoru, v veliki meri zaradi tega, ker jo pogosto prejmejo velika režiserska imena, in sicer s filmi, ki se tudi sicer kitijo s prestižnimi nagradami z raznih festivalov. Do zdaj so se denimo med nagrajenci znašli Fatih Akin s filmom Na robu nebes (2007), Robert Guediguian s Snegom na Kilimandžaru (2011), Pawel Pawlikowski z Ido (2014), Maren Ade s Tonijem Erdmannom (2016), lani pa Jasmila Žbanić s Quo Vadis, Aida?

Nagrada zdaj domena občinstva

V letu 2020 je bila nagrada deležna popolne prenove. Nagrajence so namreč v preteklosti izbirali člani Evropskega parlamenta, s pandemijo pa se je pojavila težnja po demokratizaciji glasovanja. Vodilno vlogo je pred tremi leti prevzela Evropska filmska akademija, ki v sodelovanju z Evropskim parlamentom organizira javno glasovanje v vseh državah Evropske unije. Zmagovalni film tako zdaj v celoti izbira občinstvo intudi nagrada se po novem uradno imenuje nagrada občinstva lux. 

Danes si bomo lahko preko spletnega portala nacionalne televizije RTV 365 brezplačno ogledali vseh pet letošnjih nominirancev za nagrado lux. Gledalke in gledalci lahko za najljubši film glasujejo vse do 12. junija na posebej vzpostavljeni platformi za ocenjevanje (rating.luxaward.eu/sl/). Brezplačno projekcijo filmov je sicer omogočila pisarna Evropskega parlamenta v Ljubljani v sodelovanju z MMC RTV Slovenija.

Pet vrhunskih filmov

Med letošnjimi nominiranci najdemo same presežke minule sezone evropskega filma. Najprej je tu Trikotnik žalosti (Triangle of Sadness, 2022) Rubena Östlunda, ki se začne kot satira sveta mode, a se kmalu prelije v utrgano alegorijo današnje globalne družbe. Film je švedskemu režiserju ob lanski premieri v Cannesu prinesel že drugo zlato palmo ter nekaj mesecev kasneje še tri nominacije za oskarja, s čimer se je Östlund prebil v sam vrh najbolj uglednih evropskih režiserjev.

Še en zmagovalec ugledne nagrade je film Alcarras (2022) katalonske režiserke Carle Simon. Film prikazuje življenje lokalnih obiralcev sadja v Kataloniji, ki se s težavo spoprijemajo s tektonskimi družbenimi spremembami. Celovečerec je režiserki prinesel zlatega medveda na lanskem Berlinalu.

Potem je tu mladinski film Blizu (Close, 2022) belgijskega režiserja Lukasa Dhonta. Ta v ospredje postavlja zgodbo o tesnem prijateljstvu dveh najstnikov, ki pa je po navalu predsodkov med vrstniki v nevarnosti. Celovečerec je poleg velike nagrade v Cannesu režiserju prinesel oskarjevsko nominacijo v kategoriji najboljši mednarodni film.

Še en mnogokrat nagrajen film prihaja iz Turčije. Burning Days režiserja Emina Alperja prikaže žanrsko zgodbo o mladem tožilcu Emreju, ki se zaradi nove službe preseli v majhno mesto, kjer naleti na srdit odpor lokalnih veljakov, ki se nočejo odreči svojim privilegijem. Na koncu pa je tu še celovečerec Will-o'-the-Wisp, futuristični muzikal iz Portugalske, ki spremlja Alfreda, "kralja brez krone", katerega čut za okoljski aktivizem popelje med gasilce, kjer poskuša spremeniti svet na bolje. Pod film se je podpisal João Pedro Rodrigues.

Svečana podelitev nagrade občinstva lux se bo v Evropskem parlamentu v Strasbourgu odvila 14. junija, dva dni po koncu glasovanja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta