Nova salonska zgodba

Petra Zemljič Petra Zemljič
22.11.2018 18:49

Momento Cigano v Salonu uporabnih umetnosti danes z novim albumom od melosa, viž do filmskih komadov

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Momento Cigano
Osebni arhiv

Teo Collori in Metod Banko (kitara), Matija Krečič (violina), Matej Kužel (klarinet) in Jan Gregorka (bas) so skupina Momento Cigano, ki igra izvrstno mešanico romske in plesne swing glasbe. V Mariboru so že bili, prihajajo pa spet danes, v petek, v Salon uporabnih umetnosti z novim projektom, s ploščo Kamerato Muzikante. Pretekli teden jih je gostil Cankarjev dom in nove skladbe so popestrile festivalsko ozračje Liffa.
Momento Cigano je eden od projektov primorskega glasbenika Tea Collorija, ki je navdih iskal v glasbi francoskega kitarista romskih korenin, kralja gipsy swinga ali manouche jazza Djanga Reinhardta. Jazzovski kitarist po izobrazbi je svoje avtorske skladbe leta 2015 izdal na plošči Hot Club Piran kot projekt Momento Cigano. Plošča je bila izbrana za Album leta 2015 na glasbenem portalu Muzikobala, v letu 2016 pa so jih prepoznali še v ZDA, kjer so ploščo izdali v založbi Lowtemp.
Kamerata Muzikante pa je drugačna, napove Collori. "Novost je, da smo tokrat avtorji skladb vsi člani ansambla in ne samo jaz, kot je bilo na prvem albumu. To daje širši vpogled v ustvarjalno polje posameznikov v bendu, pa tudi ploščo to dela zanimivo. Prihajamo namreč iz različnih krajev. Na vsakega od nas so v razvoju vplivale različne glasbe in žanri. Tako je na plošči moč slišati canzonjerski melos, narodno-zabavne viže, klasične eskapade in filmske komade."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta