Opera kot pravi žanr ljubezni

mh
12.03.2019 15:44

Milko Lazar: koda L, krstna izvedba nove slovenske opere v ljubljanski Operi, libretistka in dramaturginja Eva Kraševec, režiser in scenograf Rocc, video Nataša Prosenc Stearns

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Naj nas koda L vrne v občutenje čistosti, lepote in globine."
Darja Štravs Tisu

Jutri, v četrtek, 14. marca, bo premiera novega domačega opernega projekta slovenskih umetnikov, ki delujejo v mednarodnem prostoru na različnih umetniških področjih. Avtorstvo podpisujejo skladatelj Milko Lazar, čigar prvo delo za ljubljansko Opero, Deseta hči, je bilo premierno uprizorjeno leta 2015, pisateljica in dramaturginja Eva Kraševec, operni režiser, scenograf in umetniški vodja ljubljanske Opere Rocc, priznana vizualna umetnica in režiserka, ki živi in dela v ZDA, Nataša Prosenc Stearns. Glasbena priprava in vodenje orkestra bosta zaupana Marku Hriberniku.
Delo je nastalo po navdihu knjige Fragmenti ljubezenskega diskurza francoskega filozofa Rolanda Barthesa (1915-1980). Gre za eno najizvirnejših obravnav ljubezni, ki ljubezenski diskurz v sodobnem času interpretira kot "izjemno samoten". Z metodo povezovanja izbranih čustvenih stanj z arhetipskimi ljubezenskimi motivi iz književnosti, filozofskih del in vsakodnevnega življenja novonastalo operno delo sledi Barthesovemu principu, a se od njega tudi oddaljuje - v svet samostojne umetniške stvaritve. Opera koda L (striktno pisana z malo) na široko razpira svetove ljubezni in jo v njenem večnem hrepenenju prek različnih figur tudi usmerja in vodi. Skorajda vsaka operna tema posega na ljubezensko področje, zato je novo glasbeno-scensko delo na poseben način posvečeno prav operi, ki dosega skladnost in lepoto v prepletu vseh umetniških zvrsti.
V zasedbi kode L so: Nuška Drašček, Matej Vovk, Urška Arlič Gololičić, Robert Vrčon, Mirjam Kalin, Višnja Fičor, Martina Zadro.
Kot je zapisala libretistka Eva Kraševec v post scriptumu predstave: "Človek se rodi čist in brez anomalij, ki nastanejo na duši in telesu v teku let. V postopnem oddaljevanju od najintimnejših želja začenjamo tlačiti svoja hrepenenja, in ko to počnemo dovolj dolgo, se začnejo v nas nabirati občutki neizživetosti, frustracij, vklenjenosti in nemoči. Čustva okamnijo in človek postane trd, obrazne konture izdajajo čudno strogost, zgodijo se zavist, mediokritetni krč, včasih celo škodoželjnost. Človek, ki ne razmišlja o svoji želji, ki si je ne želi vroče uresničiti vsak trenutek svojega življenja in jo celo zanika, potlači ali zavrača, ker se morda boji, da bi se mu uresničitev želje izmaknila, je mrtev človek. In v družbi takih posameznikov živimo zdaj. Zato je prav v današnjem času pomembno zavedanje hrepenenja. Želja, ki jo nosimo v sebi, je večja od nas in moramo ji slediti z vso močjo našega bitja ne glede na tveganje. Nikoli ne smemo popustiti pri iskanju svoje individualnosti, ki je nujen del naše človeškosti. Naj nas koda L vrne v občutenje čistosti, lepote in globine."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta