Ples not na Ipavčevem vrtu

Mario Berdič Codella
23.07.2021 06:15
Celostno zasnovan vrt in poročni paviljon v kompleksu Ipavčeve hiše v Šentjurju
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Poročni paviljon na Ipavčevem vrtu 
Mario Berdič Codella

Akademska kiparka Katja Majer je posebej za zunanji poročni paviljon v kompleksu Ipavčeve hiše v Šentjurju, ki ga je zasnovala krajinska arhitektka Nina Čebela, ustvarila organsko skulpturo Ljubezenski ples dveh not.

Skulptura simbolizira združitev moškega in ženske v harmonično celoto novega skupnega življenja. Obe noti v človeški velikosti, pri čemer desna predstavlja ženina, ki se ljubeče nagiba k levi noti, nevesti, z zastavicama hkrati oblikujeta pult za matičarja, kamor lahko položi ustrezno dokumentacijo, da lahko opravlja poročni obred na prostem. Tako gre v bistvu za zlitje simbolnega para kipov, odlitega v bron, ki zaradi rjave patine učinkuje skladno z leseno ograjo okoli parka.

Kljub temu da celostna arhitekturna zasnova ambienta Nine Čebele vsebuje skoraj izključno pravokotne objekte, organska skulptura Katje Majer pa se ujema z blago klančino parka in krožno potjo, obe kontrastni oblikotvorji posredujeta sinergijsko učinkovanje umetniške celote. Nina Čebela je v protokolarni prostor umestila stopnišče, ležeče kvadre kot klopi za posedanje med poročnim obredom in po njem, stebričke in tlakovano krožno pot iz betonskih tlakovcev in pohorskega tonalita kot simbola trdne poti, po kateri bosta stopala zakonca. Nad osrednjim prostorom s skulpturo, kjer poteka obred, se hkrati dviguje pet pravokotnih okvirjev kot neke vrste pergole s krovnim steklom. Katji Majer se ideja, da bi upodobila poročni par v obliki stiliziranih not, ni porodila po naključju, saj je tudi sama navdušena izvajalka zborovske glasbe, osrednja pa je seveda navezava na skladatelja in zdravnika Gustava Ipavca, ki mu je posvečen poročni paviljon. Slovenski domoljub je postal tudi šentjurski župan, v času njegovega uradovanja pa je trg obiskal celo sam cesar Franc Jožef, ki ga je skladatelj pozdravil z besedami iz svojega samospeva: "Slovenec sem! Od zibeli do groba ne gane moja se zvestoba ..." Te besede pa so tudi vklesane na kamnitem monolitu nasproti poročnega paviljona. Celostno umetniško zasnovo parka se zagotovo spodobi obiskati vsakemu, ki ga pot zanese v mesto glasbenikov Šentjur.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta