Popolni tujci premierno v mariborski Drami: Ko odkleneš skrivnosti

Petra Zemljič Petra Zemljič
05.02.2019 19:31

Skrivnosti, ki bi morale ostati v majhnih glavah pametnih telefonov, spremenijo slike o zakoncih, partnerjih, ljubicah in prijateljih. Po motivih filma.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Popolni tujci govorijo o tem, da je treba za ohranitev kakršnihkoli zvez, pa naj gre za prijateljske, zakonske ali sorodstvene, velikokrat zamižati, molčati in preslišati.
Damjan Švarc

Drama SNG Maribor bo v soboto, 9. februarja, v Stari dvorani premierno uprizorila komično dramo o razkrivanju skrivnosti, ujetih v mobilne telefone - Popolne tujce v režiji Tamare Damjanović, ki je besedilo napisala po motivih italijanske filmske uspešnice. Igrajo Tomo Tomšič, Maša Žilavec, Gorazd Žilavec, Mateja Pucko, Nejc Ropret, Ana Urbanc in Matevž Biber. Žilavec in Tomšič sta tudi nova člana igralskega ansambla v Mariboru.
Damjanovićeva je naredila priredbo po motivih istoimenskega filma iz leta 2016 soscenarista in režiserja Paola Genoveseja, gre pa za zgodbo o štirih prijateljih in njihovih partnerkah. Srečajo se na večerji in se odločijo igrati igrico: svoje mobilne telefone položijo na mizo in sklenejo pred drugimi prebrati vsa prispela sporočila. Tako se odpre Pandorina skrinjica, na dan pridejo vse skrivnosti, ki jih čuvajo črne škatlice. Nedolžna igra, da bo vsak od njih klice, SMS-je in MMS-je, ki bodo prihajali med večerjo, delil z vsemi zbranimi, sproži sprva zabavne reakcije, a lahkotnost igre se začne počasi izgubljati. Skrivnosti, ki bi morale ostati v majhnih glavah pametnih telefonov, spremenijo slike o zakoncih, partnerjih, ljubicah in prijateljih. Ta večer prav vsak od njih razkrije temno plat, ki jo uspešno skriva. A poti nazaj več ni in nihče ne ve, kam bo nedolžna igra usmerila svoj tok.
Mlada hrvaška režiserka, katere šele druga profesionalna režija je bila v Večernjem listu izbrana kot sedma najboljša uprizoritev lanskega leta na Hrvaškem, pravi, da je čutila, da v italijanski različici izvorni material ponuja šarmantno zgodbo, ki je sama po sebi zelo dosledna in stabilna, a ima za njen okus potencial spregovoriti še o skrivni in temni plati človeške narave na ostrejši način, ker na koncu lahko v človeški duši najdemo številne temačnosti. "Odkleniti svoje skrivnosti pomeni predvsem globoko intimno, neprijetno soočiti se s samim seboj. Morda nas je tako strah tistega, kar bi pri tem našli, da točno zato pred drugimi zanikamo obstoj teh skrivnosti," pravi pred premiero, ki je zanjo študija odnosov, temelječa na njeni intimi in pogledu na svet.
Dramaturginja Maja Borin je v gledališki list zapisala, da so javnosti znani obrazi lahko popolnoma zavajajoči, celo med dolgoletnimi prijatelji, ki se spuščajo na območja privatnega in tudi skrivnega. "Za ohranitev kakršnihkoli zvez, pa naj gre za prijateljske, zakonske ali sorodstvene, je treba velikokrat zamižati, molčati in preslišati. In če ne bi igrali te igre, kot alternativno rešitev konca ponudi film Popolni tujci, bi še naprej, kljub vsem skrivnostim, ohranjali dobro življenje s pomočjo pomembne preživetvene strategije, imenovane življenjska eleganca. O svojem študiju so na včerajšnji predstavitvi spregovorili tudi igralci, govorili so o tem, kako vidijo svet in ljudi ob nenehnih tehnoloških, celo tektonskih premikih na tem področju. Bolj smo ležerni, več je stisk, ker moramo na družbenih omrežjih izgledati perfektno, manj se borimo zase in druge, ob komunikaciji, kot smo je vse bolj navajeni, pa se soočamo tudi z vprašanji, kdo so res naši prijatelji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta