(PRED PREMIERO) Planinska roža, ki je nekoč zanetila vojno

kr
01.12.2023 14:00

Opera in Balet SNG Maribor bosta jutri, v soboto, v Dvorani Ondine Otta Klasinc premierno uprizorila opereto Radovana Gobca Planinska roža pod taktirko Simona Robinsona v režiji Matjaža Latina.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Martin Sušnik in Valentina Čuden v Planinski roži 
SNG Maribor

V glavnih vlogah bosta nastopila Valentina Čuden in Martin Sušnik.

Slovenski skladatelj Radovan Gobec (1909–1995) je za svoja številna glasbena dela kar sam ustvaril besedilo, to velja tudi za opereto Planinska roža, ki ima v njegovem opusu poseben status, saj jo je leta 1937 ustvaril kot poročno darilo svoji bodoči ženi Sonji Elschbacher.

Prizorom iz idiličnega življenja sredi neokrnjene narave Srečnega vrha, kjer kraljuje nekoč slavna pevka in igralka Katja Silvana, je sopostavljeno urbano okolje, iz katerega prihajajo štirje gledališčniki. Omenjena druščina štirih, ki išče navdih za novo gledališko uprizoritev, kot nalašč sreča brhko "Katrco", ki dodobra prežene monotonijo iz njihovih življenj, obenem pa poskrbi - kot se za dobro slovensko romanco spodobi -, da se med njo in igralcem Miranom Svetlinom splete pravcata ljubezenska zgodba, so libreto povzeli v SNG Maribor.

Planinska roža Radovana Gobca je glasbenogledališko delo, ki je prav v tem gledališču v sezoni 1962/1963 sprožilo polemiko, tako imenovano operetno vojno. Uprizoritev operete je naletela na kritike nekaterih intelektualcev, ki so nasprotovali popularizaciji gledališča skozi lažje, "manjvredne" žanre, kakršen je opereta. V ospredju polemike so bila vprašanja o mestu gledališča v kulturi, kulturni politiki ter odnosu med "resnimi" in "lahkotnimi" umetnostmi.

Scenograf je Rok Predin, kostumografinja Mira Strnad, oblikovalec svetlobe Rok Predin, asistent oblikovalca svetlobe Sašo Bekafigo, zborovodkinja Zsuzsa Budavari Novak, dramaturginja in koreografinja Maja Pihler Stermecki, asistentka koreografije Cleopatra Purice, asistent režije Tim Ribič.

V alternaciji z Martinom Sušnikom bo pel Bogdan Stopar, izmenjavala se bosta tudi Marko Škofič in Tomaž Planinc, nastopili bodo še Jernej Luketič, Dušan Topolovec, Dada Kladenik, Mihael Mikluš, Sebastijan Čelofiga, Liam Čelofiga, Izak Mlakar, baletni ansambel, operni zbor in simfonični orkester SNG Maribor. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta