32. Dnevi komedije: S humorjem do razmisleka o družbeni moči

Matic Majcen Matic Majcen
25.01.2024 18:00

V Slovenskem ljudskem gledališču Celje bodo od 10. do 25. februarja potekali 32. Dnevi komedije. Na današnji tiskovni konferenci je vodstvo festivala predstavilo letošnji program.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Letošnja dobitnica žlahtnega peresa Nina Majer Ivanetič (levo) z upravnikom Gledališča Celje Miho Golobom in selektorico Kajo Novosel na tiskovni konferenci pred začetkom festivala 
Matic Majcen

Letošnji tekmovalni program sestavlja osem predstav, ki se bodo potegovale za nagrade strokovne žirije in nagrado občinstva. Selektorica Kaja Novosel je pred novinarji povedala, da je zaradi različnih produkcijskih zaledij opazila velike razlike med njimi. "V lanskem koledarskem letu sem si ogledala 19 predstav, od katerih sem jih v tekmovalni program uvrstila osem. Šlo je tako za komedije v gledaliških hišah kot za neodvisne produkcije - in ravno zaradi drugačnih produkcijskih pogojev kot zahtev občinstva so med njimi tako velike razlike."

Na koncu se je odločila, da bo v tekmovalni program uvrstila sedem komedij gledaliških hiš. To so otvoritvena uprizoritev Kar hočete Williama Shakespearja (SNG Drama Ljubljana), Lunapark Jelene Kajgo (Mestno gledališče Ljubljansko), Tango Slawomirja Mrožka (SNG Drama Ljubljana), Paradiž Mattea Spiazzija (SLG Celje), Nekaj v zraku Vladimirja Bartola in Simone Hamer (Slovensko stalno gledališče Trst), Arzenik in stare čipke Josepha Kesselringa (Mestno gledališče ljubljansko), Predsednice Wernerja Schwaba (Prešernovo gledališče Kranj). Vmes bodo prikazali še edino neodvisno produkcijo, in sicer Zdravo pamet Nika Škrleca v uprizoritvi KUD Dveh in Rumena zavesa, d.o.o.

Kaja Novosel je glede letošnje selekcije ugotovila tudi, da se ponaša z izstopajočo in zelo aktualno temo. "Opazna je problematizacija pozicij moči, kar se mi zdi aktualno za trenutek, v katerem živimo. Tu gre bodisi za problematiko starejših, za odnose med vodilnimi in podrejenimi ali pa za socialno podrejene skupine in kako se umeščajo v družbo."

Žirijo bodo letos sestavljali gledališka režiserka Živa Bizovičar, dramaturginja, režiserka, igralka in publicistka Ajda Rooss ter dramski igralec in gledališki lektor Simon Šerbinek. Kot vsako leto bodo imeli vidno vlogo tudi gledalci, saj bodo izbirali komedijantko ali komedijanta večera, izglasovali pa bodo tudi najboljšo komedijo festivala. Nagrade bodo podelili v nedeljo, 25. februarja, na tradicionalni zaključni prireditvi s stand-up performansom Tadeja Toša

Paradiž
Uros Hocevar/Kolektiff

Močno razširjen spremljevalni program

Upravnik celjskega gledališča Miha Golob je poudaril, da Dnevi komedije še vedno ne prejemajo javnega financiranja države, se je pa z novim županom močno povečal občinski prispevek. "Celjska občina je sredstva povečala s 17 tisoč evrov na 40 tisoč. Gre za veliko povečanje, tako da smo si lahko privoščili širitev spremljevalnega programa in gostujočih predstav."

To pomeni, da bodo letos Dnevi komedije obsegali tri spremljevalne sklope: okrogle mize, delavnice in spremljevalne predstave. Še več, ti dogodki se zdaj ne bodo odvijali samo v gledališču, temveč na več lokacijah po mestu, kot sta Celjski mladinski center in Osrednja knjižnica Celje. 

Večji proračun sicer ne pomeni tudi, da bo festival posloval z dobičkom, a to upravnika ne skrbi preveč. "Prispevek občine seveda ne zadošča v celoti, ampak vseeno upam, da bomo proračun pokrili. Zato upam, da bo odziv publike dober. Če bo odziv dober, potem nam ni žal kakšen evro tudi izgubiti."

V SGL Celje letos ponujajo štiri festivalske abonmaje: dva Mala abonmaja (tri predstave, en koncert za 50 evrov), Srednji (šest predstav in koncert za 90 evrov) in Veliki, ki za 120 evrov vključuje vseh osem tekmovalnih predstav, koncert in zaključni stand-up Tadeja Toša. Vpis abonmajev se začne že danes in bo potekal do 1. februarja, posamezne vstopnice pa bodo na voljo od 2. februarja. 

Dnevi komedije se bodo ponovno zaključili s prireditvijo, ki jo bo vodil Tadej Toš.
Željko Zeleničič

Žlahtno pero Nini Majer Ivanetič

Pod okriljem Gledališča Celje poteka tudi razpis za žlahtno komedijsko pero, na katerem nagradijo najboljšo novo avtorsko dramo, ki mora vključevati elemente satire in humorja. Na anonimni natečaj za leto 2024 je prispelo 15 dramskih besedil, žirija v sestavi Tatjana Doma, Živa Čebulj in Barbara Medvešček pa je izbrala komedijo Komu gori. Gre za dramski prvenec avtorice Nine Majer Ivanetič, ki jo sicer že poznamo po njenem nedavno izdanem proznem delu Roža za konfliktno osebo, ki je leta 2022 izšlo pri Mladinski knjigi. Odprt je že tudi naslednji natečaj, ki poteka vsaki dve leti. Avtorice in avtorji morajo svoje komedije za žlahtno komedijsko pero 2026 poslati do 30. septembra 2025.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta