(NAPOVED PREDSTAVE) Freska o preteklosti v SLG Celje

MMAJ
05.10.2023 06:28

Jutri bodo v SLG Celje v režiji Luke Marcena krstno uprizorili predstavo Druga preteklost Vinka Möderndorferja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prizor iz uprizoritve romana Druga preteklost
Uroš Hočevar/Kolektiff

Izvirni roman Druga preteklost je prvotno izšel leta 2017 pri založbi Goga. Gre za sago o življenju v dolini, ki jo avtor generično imenuje kar Dolina, in sicer v času okoli 2. svetovne vojne. Tako roman kot predstava ponudita zgodbo o tem, kako ima vsak posameznik "drugo preteklost", ki ga definira in določa njegovo sedanjost, o človeških zgodbah, ki se sestavljajo v zgodbo življenja. Osrednji motiv predstave je torej preteklost, ki jo Vinko Möderndorfer "gradi, kot slikar slika fresko, s številnimi detajli, razsejanimi po različnih delih slike, ki jih prosto oko niti ne zazna, a izjemno vplivajo na celoto," kot so pri gledališču zapisali pred premiero.

V predstavi v glavnih vlogah nastopajo Branko Završan, David Čeh, Urban Kuntarič, Lucija Harum, Barbara Medvešček, Žan Brelih Hatunić, Maša Grošelj in drugi. Uprizoritev so pripravili avtorja dramatizacije Tatjana Doma in Luka Marcen, ki je tudi režiser, dramaturginja Tatjana Doma, scenografka Sara Slivnik, kostumografka Ana Janc, skladatelj Mitja Vrhovnik Smrekar, oblikovalec svetlobe Andrej Hajdinjak, oblikovalka odrskega giba Lara Ekar Grlj, lektorica Živa Čebulj ter svetovalec za nemški jezik Stefan Oraže.

Večerova nagrada Aljoši Koltaku

Premiera se bo v petek začela ob 19.30. Po predstavi bodo v sodelovanju z našo časopisno hišo že štirinajstič zapored podelili tudi nagrado za igralske dosežke članu igralskega ansambla. Strokovna komisija v sestavi Petra Vidali, Jan Krmelj in Kaja Novosel (predsednica) je soglasno odločila, da Večerovo nagrado za igralske dosežke v sezoni 2022/23 prejme Aljoša Koltak za vlogo Akima, Nikitovega očeta v uprizoritvi Oblast teme L. N. Tolstoja v režiji Maše Pelko.

Do 6. novembra pa bo v foajeju Velikega odra na ogled tudi razstava fotografij Gledališče Möderndorfer. Razstava sledi lani izdani monumentalni monografiji o 106 uprizoritvah tega avtorja, ki je bila unikum v slovenskem gledališkem založništvu. Postavitev sta pripravila Slovenski gledališki inštitut in Forum Ljubljana, vključuje pa izbor fotografij iz različnih obdobij in prizorišč režiserjevega ustvarjanja. "Obiskovalci bodo lahko začutili energijo in magijo predstav, ob njih pa se jim bodo prav gotovo prebudili tudi številni spomini na lastna gledališka doživetja," so zapisali organizatorji.

V sredo, 11. oktobra, se bo v Muzeju novejše zgodovine Celje ob 18. uri odvil še pogovorni večer o romanu in uprizoritvi Druga preteklost. Z Vinkom Möderndorferjem se bosta pogovarjala direktor Muzeja novejše zgodovine Celje dr. Tone Kregar in režiser Luka Marcen, dogodek pa bo vodila dramaturginja celjskega gledališča Tatjana Doma. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta