(PRED PREMIERO) Verdijeva najambicioznejša opera

kr
03.03.2023 06:00

Opera in Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor bosta danes, 3. marca, v Dvorani Ondine Otta Klasinc izvedla premiero Verdijeve opere Don Carlo pod taktirko Valentina Egla in v režiji Marina Blaževića.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Hrvaški basist Luciano Batinić kot španski kralj Filip II. in grški tenorist Dimitris Paksoglou v naslovni vlogi  
Tiberiu Marta
Operni zbor v Don Carlu 
Tiberiu Marta

Don Carlo, ena od Verdijevih najbolj večplastnih oper, kompleksna dramatična panorama človeških strasti, je nastala po motivih istoimenske Schillerjeve drame.

Zgodba se odvija v Španiji v 16. stoletju in spremlja nemirno ljubezensko zgodbo prestolonaslednika Don Carla in francoske princese Elizabete de Valois, ki se je iz političnih interesov poročila z njegovim očetom, španskim kraljem Filipom II. Politične in verske napetosti tega obdobja še potencirajo dramo. Ko pa se Don Carlov prijatelj Rodrigo, markiz Posa, zaplete v politično zaroto, to povzroči tragične posledice za vse vpletene.

Režiser Marin Blaževič, ravnatelj in umetniški direktor Hrvaškega narodnega gledališča Ivana pl. Zajca na Reki, raziskuje teme ljubezni, politike, moči in osebnega žrtvovanja v ozadju zgodovinskih dogodkov. Verdijevo najdaljšo in najambicioznejšo opero bo pod taktirko Valentina Engla, ki je bil uvrščen na seznam "maestrov prihodnosti" nemškega dirigentskega foruma, izvedla takšna zasedba pevcev: hrvaški basist Luciano Batinić kot španski kralj Filip II., grški tenorist Dimitris Paksoglou v naslovni vlogi, Rodriga bosta upodobila Domen Križaj (3., 5., 11. marec) in Ljubomir Puškarić (7., 9. marec), Valentin Pivovarov bo nastopil kot Veliki inkvizitor. Sopranistka Rebeka Lokar bo Elizabeta de Valois, mezzosopranistka Irena Petkova Princesa Eboli, Slavko Sekulić (3., 5. marec), Sebastijan Čelofiga (7. marec) in Alfonz Kodrič (9., 11. marec) bodo Menih, Karel V., Valentina Čuden bo Tebaldo in Glas iz nebes, Dušan Topolovec španski odposlanec Grof Lerma, Bogdan Stopar bo nastopil kot Kraljevi glasnik, Cleopatra Purice kot Grofica Aremberška, pridružili pa se jim bodo tudi simfonični orkester, operni zbor z zborovodkinjo Zsuzso Budavari Novak in baletni ansambel Slovenskega narodnega gledališča Maribor. Scenograf in oblikovalec luči je Wolfgang von Zoubek, kostumografinja Sandra Dekanić, koreografinja Maša Kolar, asistent režije Tim Ribič, asistent scenografije Antonio Romero.

Po petkovi premieri bo Don Carlo, ki je bil v mariborski operni hiši doslej uprizorjen le še v sezoni 1999/2000, na sporedu še 5., 7., 9. in 11. marca, sporočajo iz SNG Maribor. 

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta