Prva od ducata predstav Simone Semenič in Tomija Janežiča

kr
08.12.2023 13:20

V Temišvaru je bila premiera predstave z naslovom 1978, prve iz cikla Destin(y)ation.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija na plakatu za predstavo 1978 
Csiky Gergely

V Madžarskem državnem gledališču Csiky Gergely v romunskem Temišvaru, eni od letošnjih evropskih prestolnic kulture, je bila v četrtek premiera predstave 1978, ki hkrati pomeni začetek velikega izvirnega gledališkega projekta Destin(y)ation. Pod projekt se podpisujeta slovenska gledališka ustvarjalca - avtorica Simona Semenič in režiser Tomi Janežič.

Dodekalogija Destin(y)ation bodo epizode intimne drame na specifičnih prizoriščih, pretežno na Goriškem. Nastajale bodo v koprodukciji slovenskih, italijanskih, romunskih in ukrajinskih ustvarjalcev.

Projekt sodi v uradni program evropske prestolnice kulture 2025 Nova Gorica - Gorica.

Predstava 1978, ki govori o Romuniji v 70. letih minulega stoletja, je transgeneracijska dokumentarna fikcija, temelječa na osebnih zgodbah igralcev in režiserja. Gre za zgodbo o komunističnih časih, ki se začne v romunskem stanovanju in se navezuje na številne lokalne in globalne dogodke, ki povezujejo regiji Temišvara in Nove Gorice, nekoč obe del Avstro-ogrskega cesarstva. Pred več kot sto leti se je na soški fronti borilo več deset tisoč madžarskih vojakov.

V predstavi igrajo Balázs Attila, Borbely B. Emilia, Csaszar Monika, Czüvek Lorand, Jancso Elod, Kiss Attila, Lajter Marko Erneszto, Matyas Zsolt Imre, Simo Emese, Szollosi Eszter, Vajda Boroka. Scenograf je Branko Hojnik, kostumografinja Marina Sremac in koreograf Döbrei Denes. Avtor glasbe in oblikovalec zvoka sta Samo Kutin in Eduardo Raon, avtor videa Carlo Zoratti.

Predstava 1978 bo predvidoma gostovala v evropski prestolnici kulture 2025 Nova Gorica - Gorica v sodelovanju z mednarodnim gledališkim festivalom Mittelfest v Čedadu v Italiji.

Tomi Janežič je s Simono Semenič že sodeloval, ob vrnitvi v slovenski prostor je s sodelavci ustvaril deset ur trajajočo predstavo še ni naslova (2018) v Slovenskem mladinskem gledališču (SMG), ki je obveljala za odrski dogodek leta ter prejela vrsto nagrad. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta