Ravnanje ministrstva za kulturo nezakonito

kr
30.01.2019 15:28
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na tem razpisu je ostala brez državnih sredstev tudi Carmina Slovenica.
Sašo Bizjak

Upravno sodišče je izdalo odločitev v sporih med nevladniki in ministrstvom za kulturo, v katerih so nevladniki dokazovali, da je bilo ravnanje ministrstva na programskem razpisu 2017 nezakonito, da bi morale strokovne komisije delovati bolj transparentno in svoje odločitve tudi obrazložiti, so sporočili na spletni strani CNVOS, krovne organizacije slovenskih nevladnih organizacij.
Ministrstvo za kulturo je v letu 2017 izvedlo javni razpis za sofinanciranje javnih kulturnih programov na področju umetnosti v obdobju 2018-2021, na katerem je več nevladnikom zavrnilo sofinanciranje njihovih programov brez ustrezne obrazložitve. "Postopek se je zdaj zaključil in sodišče je pritrdilo stališčem, ki ga ves čas zagovarjamo tudi v CNVOS, to je, da morajo biti odločitve na javnih razpisih transparentne in predvsem ustrezno obrazložene. Prijavitelju je treba jasno obrazložiti, zakaj ni bil izbran za sofinanciranje oziroma zakaj pri posameznem merilu ni dobil najvišjega možnega števila točk. O nujnosti obrazloženih odločitev na javnih razpisih smo v CNVOS že večkrat opozarjali, prav ministrstvom pa tovrstne zahteve pojasnili tudi v posebnem priročniku o javnih razpisih za ministrstva," med drugim piše v sporočilu.
"Ministrstvo za kulturo bo tako moralo vloge ponovno presoditi in tokrat jasno in obrazloženo podati svojo oceno, upoštevajoč merila javnega razpisa," je še razvidno iz dopisa CNVOS.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta